U JUGOSLAVIJI JE BILA OMILJENA, A SAVREMENE DOMAĆICE JE ZABORAVILE: Pesak torta - Neverovatno je kremasta, topi se u ustima i ne peče se
PESAK torta je krasila trpeze u svim kućama u Jugoslaviji, a posebno su je obožavala deca.
Pravi se za 45 minuta i to bez paljena šporeta! Ova poslastica i vrlo dekorativno izgleda, a koliko ima dobar ukus - uverite se sami!
Sastojci za ovu posebnu tortu:
Za 3 fila:
1 l mleka
130 g šećera
4 pudinga od vanile
200g putera sobne temperature
120 g prah šećera
150 g mlevenog keksa
120 g kokosa
170 g mlevenih oraha
Za ganaš:
50 g mlečne čokolade
50 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela, piše Slatka domaćica.
U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.
Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrejte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
GALA RUČAK OD ŠEST SASTOJAKA: Sočnije meso i krompir nećete probati (VIDEO)
18. 10. 2023. u 12:27
TORTA VRUĆ VETAR: Za sve jugonostalgičare, desert posvećen Ljubiši Samardžiću
16. 10. 2023. u 18:00
CURE DETALjI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?
KANDIDAT republikanaca za potpredsednika Džej Di Vens rekao je u intervjuu Šonu Rajanu 12. septembra da bi mirovni plan Donalda Trampa za okončanje rata u Ukrajini, mogao da uključuje, pored ostalih aranžmana, uspostavljanje specijalne demilitarizovane zone između Ukrajine i Rusije, prenosi Kijev post.
12. 09. 2024. u 21:39
"BIĆEMO PRINUĐENI" Putin: NATO odlučuje da li će direktno ući u sukob u Ukrajini!
ZEMLjE NATO-a sada ne razgovaraju samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima, prenosi RIA Novosti.
12. 09. 2024. u 18:55
PITALA SAM DOKTORA IMA LI ŠANSE DA PREŽIVIM: Vedrana o borbi sa rakom: "Ne znam, ali imaš velike šanse da poludiš"
SPISATELjICA Vedrana Rudan opisala je kako izgleda život osobe obolele od raka, u svom tekstu objavljenom na sajtu Rudan.info
15. 09. 2024. u 21:39
Komentari (0)