TRI ČUVENA STARINSKA JELA NA KAŠIKU: Spremaju se lako, ukus je izvrstan, a baš su zdrava i uopšte ne koštaju puno
KUVANA hrana i domaća jela imaju poseban ukus, posebno kada se miris ukusnih specijaliteta raširi po celoj kući.

Foto: Free Images Pixabay
Porodični ručak okuplja ukućane, i u vremenu kada svi imamo mnogo obaveza, drži nit bliskosti. Zato smo izdvojili tri jela koja su naši stari stalno spremali i uz njih se družili.

Foto: Privatna arhiva
1. Sladak kupus
Potrebno vam je:
1 velika glavica svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 paradajz
1 paškanat
300 g junetine
1 kašika masti
malo soli
bibera
aleve paprike
Priprema:
Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat, pa tome dodajte i junetinu isečenu na kockice. Nakon 15 min dodajte kupus isečen na kockice i paradajz. Stavite začine, nalijte vodu do pola lonca i ostavite sve da se lagano krčka jedno sat vremena. Ukoliko volite ljuto, obavezno začinite ovo jelo sa ljutom papričicom. Uživajte!

Foto: Free Images Pixabay
2. Čorba sa koprivom
Potrebno vam je:
1 kašika masti
2 mlada luka sa perima
2 mlade šargarepe
malo svežeg peršuna
4 mlada krompirića
10 vrhova od mlade koprive
so
biber
Priprema:
Na masti izdinstajte luk, šargarepu i krompir. Tome dodajte oprane i iseckane vrhove koprive. Sve nalijte sa vodom pa kuvajte jedan sat na umerenoj temperaturi. U jednu malu šoljicu pomešajte dve kašičice brašna i malo vode, kao i so i biber, pa sve izmešajte u glatku smesu. Sipajte sadržaj šoljice u ključalu čorbicu i pustite da vri još pet minuta. Nakon toga isključite ringlu. Prijatno!

Foto: Free Images Pixabay
3. Grašak sa mirođijom
Potrebno:
1 glavica luka
2 šargarepe
1 paškanat
400 g graška
2 srednja krompira
300 junetine
struk mirođije
so
biber
aleva paprika
Priprema:
Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat. Nakon 15 minuta dodajte junetinu isečenu na kockice kao i grašak. Dodajte 250 ml vode i pustite neka se sve krčka još desetak minuta. Zatim nalijte još vode i pustite neka se sve kuva jedno 40 minuta. Dodajte mirođiju i začine i ostavite čorbicu na ringli još par minuta. Posle ovog jelo je spremno za posluženje. Po želji u svaki tanjir možete dodati i po kašičicu kisele pavlake.
BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak
(Stil)

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)