SVETOGORSKI KOLAČ: Spoj čokolade i pomorandže - bogat ukus koji osvaja
Poslastica koju ćete obožavati, po receptu svetogorskih monaha

Foto: Jutjub/Printskrin/ Letina Kuhinja
Sastojci:
- 6 kašika džema od kajsija
- 10 kašika šećera
- 1 kesica cimeta
- kora od 1 limuna
- sok od jedne pomorandže
- 1 kašika praška za pecivo
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 šaka seckanih oraha
- šaka ili dve suvog grožđa
- džem od kajsije za premazivanje
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
Džem i šećer umutiti da se dobije jednolična smesa. U smesu dodati malo vode, cimet, rendanu koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Dobro sjediniti mikserom i smesu preručiti u teflonski pleh (ako nemate teflonski, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno, vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.
Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TOLIKO JE KREMAST DA SE TOPI U USTIMA, A GOTOV JE ZA TILI ČAS: Kolač sa nes kafom
03. 03. 2024. u 10:00

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)