BOLJE OD BAKLAVA: Tatlije - Stari kolač sa juga Srbije, sočna posna poslastica kojoj nećete moći da odolite

Tatjana Marković

06. 04. 2024. u 20:05

TATLIJE su starinski kolač koji se pravi u Pirotu, a svojim izgledom podseća na čuvene baklave.

БОЉЕ ОД БАКЛАВА: Татлије - Стари колач са југа Србије, сочна посна посластица којој нећете моћи да одолите

Foto: Printskrin JUtjub/Bokina kuhinja

Za ovaj kolač vam nisu potrebne kore, već se samo umuti testo, a kao i svi orijenatalni kolači preliva se slatkim sirupom. Tatlije se prave sa pivom, a i svi ostali sastojci su posni, pa možete da ih služite i u toku Vaskršnjeg posta. 

Sastojci:

300 ml piva
300 ml ulja
600 g šećera
4 kesice vanilin šećera
600 g brašna
200 g oraha
1 kesica praška za pecivo
400 ml vode

Recept za tatlije kolač:

U šerpu stavite dve kašike šećera i kada se karamelizuje sipajte pivo i ulje. Dobro promešajte i kuvajte dok ne tečnost ne proključa. Zatim sklonite sa šporeta, pa dodajte prosejano brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Dobro promešajte i sipajte smesu u tepsiju koju ste premazali uljem. Peciteu zagrejanoj rerni na 250°C oko 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 200°C i pecite dok testo ne počne da se odvaja od ivice tepsije. 

Preostali šećer sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i sipajte vodu. Kuvajte dok se ne pojavi bela pena na vrhu, pa sklonite sa šporeta. Isecite kolač na kocke i kada se ohladi prelijte vrelim sirupom. 

(Stvar ukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Stigla vam je jedna 110 godina stara poruka sa fronta