SPREMITE ŠAMPITU: Najkremastiji kolač uz koji su odrasle mnoge generacije
Ukoliko želite da obradujete ukućane pravom domaćom šampitom, isprobajte naš provereni recept sa kojim nema greške - korica će biti dovoljno mekana, ali ne i natopljena, a šam neće spasti ni posle nekoliko dana.
Sastojci:
- 6 jaja
- 24 kašike šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- kašičica praška za pecivo
- kašika limunovog soka
- 2 kesice vanilin-šećera
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca i belanca ostavite sa strane u staklenoj posudi.
Žumanca pomešajte sa šest kašika šećera, šest kašika mleka, šest kašika ulja i šest kašika brašna, pa dodajte kašičicu praška za pecivo i sve dobro umutite varjačom.
Koru za šampitu sipajte u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni petnaestak minuta i ostavite da se ohladi.
U posudu sa belancima dodajte 18 kašika šećera, blago promešajte, pa stavite da se smesa kuva na pari, odnosno iznad posude u kojoj vri voda na srednje jakoj vatri. Sve vreme mešajte šećer i belanca žicom za mućenje. Posle pet minuta dodajte vanilin-šećer i kašiku limunovog soka, pa kuvajte još pet minuta na pari.
Smesa će tokom kuvanja postati još ređa i pojaviće se bela pena na vrhu - neka vas to ne plaši, šam bi baš tako trebalo da izgleda pre mućenja.
Kad ste posle 10 minuta kuvanja belanaca sa šećerom sklonili posudu van izvora toplote, uključite mikser na najjače i mutite desetak minuta. Šam odmah stavite na ohlađenu koru, po želji ukrasite rastopljenom ili rendanom čokoladom i držite na hladnom do služenja. Prijatno!
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ĐOKOVIĆ OTKRIO: Otrovali su me u Australiji, imao sam visok nivo teških metala u krvi
NAJBOLjI srpski teniser Novak Đoković otkrio je da je pre tri godine kada je deportovan iz Australije otrovan hranom u imigracionom hotelu, gde je bio smešten.
09. 01. 2025. u 21:40
AMERIKANCI OBJAVILI MAPE SA RATIŠTA: Rusija nastavlja prodor dublje u Ukrajinu, vraća teritoriju u Kurskoj oblasti (FOTO)
RUSIJA nastavlja da prodire dublje u Ukrajinu i vraća sopstvenu teritoriju u Kurskoj oblasti, pokazuju najnovije mape sa ukrajinskog ratiša koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW).
09. 01. 2025. u 20:45
"JA SAM TE PLATIO, MORAŠ DA PEVAŠ!" Konjević doživeo incident na romskom veselju
PEVAČ Šerif Konjević imao je incident o kojem se naširoko pisalo, kada je na jednoj romskoj svadbi navodno došlo do neprijatne situacije u kojoj su on i njegova koleginica Nadica Ademov napadnuti.
12. 01. 2025. u 10:49
Komentari (0)