POLICAJAC TORTA, POSLASTICA KOJU JE OBOŽAVALA JUGOSLAVIJA: Savršeno kremasta, a pravi se za samo nekoliko minuta

Novosti online

12. 08. 2024. u 14:00

Recept koji će vas oboriti s nogu. Pre svega zbog lakoće pripreme, a odmah potom i zbog niske ukupne cene i izdašnosti, ovo će postati često pravljena torta u svačijem domu.

ПОЛИЦАЈАЦ ТОРТА, ПОСЛАСТИЦА КОЈУ ЈЕ ОБОЖАВАЛА ЈУГОСЛАВИЈА: Савршено кремаста, а прави се за само неколико минута

Foto Shutterstock

Sastojci:

Kore:

  • 4 jajeta
  • 24 kašike šećera
  • 24 kašike brašna
  • 26 kašika mleka
  • 5 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
  • 200 g mlevenih oraha ili mlevenih pečenih lešnika

Premaz/ukrašavanje:

  • 250 ml slatke pavlake za šlag
  • 200 g čokolade

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja i šećer dobro umutiti, dok ne postane svetložuto i penasto. Dodati mleko, pa nastaviti mućenje na najmanjoj brzini. Potom usuti brašno, sa kakaom i praškom za pecivo i kratko mutiti na najmanjoj brzini, da se dobro sjedini. Dublji pleh prečnika 25 cm postaviti papirom za pečenje, pa uliti polovinu pripremljene smese. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta. Postupak ponoviti sa drugom polovinom smese. Ostaviti kore da se ohlade. Ohlađene kore preseći vodoravno napola, kako bi se dobile četiri kore.

Za fil staviti mleko i šećer da provre. Kada počne da ključa, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Potom dodati i puter i takođe ga otopiti. Na kraju usuti mlevene orahe ili lešnike i kratko promešati, da se sasvim sjedini.

Na dno kalupa u kome su se pekle kore staviti papir za pečenje, pa staviti prvu koru. Preko kore usuti trećinu pripremljenog fila. Odozgo staviti drugu koru, pa usuti i drugu trećinu fila. Ponoviti postupak, a odozgo treba da bude kora. Pritisnuti rukom i izravnati, pa ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan je ukrasiti.

Za ukrašavanje zagrejati pavlaku za šlag, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se sasvim ne otopi. Ovako pripremljeni ganaš krem ostaviti da se sasvim ohladi. Ohlađen krem umutiti mikserom, pa premazati stranice i vrh torte i ukrasiti po želji.

(Still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN HRANE: Značaj zajedničkih napora u borbi protiv gladi