KAKO NA NAPRAVITE NOVOGODIŠNJE MAKARONSE: Slatki kolačići koji osvajaju na prvi zalogaj
Makaroni su popularni francuski kolačići, koje vole ljudi širom sveta. Uz malo dekoracije biće savršeni novogodišnji kolači.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za koru:
- 100 g bademovog brašna
- 105 g šećera u prahu
- 100 g belanaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za krem:
- 113 g putera sobne temperature
- 240 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 30 ml slatke pavlake sobne temperature
Za glazuru:
- 90 g šećera u prahu
- 1 1/2 kašika vode
- 1 kašičica beze praha
Za ukrašavanje:
- ostatak krema
- zelena boja za hranu
- plava boja za hranu
- crna boja za hranu
- šarene mrvice
Priprema:
Kako biste napravili ove makaronse prosejte bademovo brašno i šećer u prahu i ostavite ih sa strane. Umutite belanca i šećer mikserom na pari, dok se šećer potpuno ne rastvori i belanca ne postanu penasta. Sklonite smesu sa ringle i umutite belanca i šećer samo dok se ne stvore čvrsti vrhovi, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile i mešajte nekoliko sekundi.
Prosejte mešavinu bademovog brašna i šećera u prahu preko beze i čvrstom lopaticom umešajte suve sastojke u meringe. Dobro mešajte, ali ne previše. Koristeći kesu, sa vrhom u obliku malog kruga, istisnite krugove prečnika 4 cm na obloženi pleh, na udaljenosti od oko 5 cm. Lupnite pleh o pult nekoliko puta da biste uklonili sve mehuriće vazduha iz testa. Ostavite kolače da se odmore dok prethodno zagrejete rernu na 149 stepeni. Pecite jednu po jednu tepsiju u sredini rerne 13 minuta. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se kolači potpuno ohlade na plehu.
Kako biste napravili krem u velikoj posudi mikserom umutite puter punom brzinom dok ne postane bled i pahuljast, 2-3 minuta. Dodajte šećer u prahu i mutite malom brzinom dok se ne sjedine. Nastavite da mutite srednjom brzinom dok se šećer potpuno ne rastvori i ne postane mekan. Dodajte ekstrakt vanile i uključite mikser na srednju brzinu, sipajte 2 kašike slatke pavlake i mešajte dok se dobro ne sjedini. Ako želite da bude mekše, dodajte još 1 kašiku gustog šlaga i mešajte dok se potpuno ne sjedini.
Za glazuru pomešajte sve sastojke u činiji i mikserom mutite punom brzinom, 2-3 minuta, dok smesa ne postane glatka i pahuljasta. Obojite preostali krem od putera izdašnom količinom zelene, plave i crne boje. Napravite šare i oblike koje želite i uživajte.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

RUSI ODBILI PREKID VATRE I GOMILAJU JAKE SNAGE KOD LIMANA: Sprema se velika ofanziva, ništa od mira u narednim mesecima!
JUČE je Moskva odbila mirovni predlog i prekid vatre na 30 dana sa Ukrajinom. Visoki zvaničnici Trampove administracije u poslednjim danima vode razgovore o tome da Vašington možda neće biti u stanju da izdejstvuje prekid vatre između Rusije i Ukrajine u narednim mesecima. Za to vreme, Moskva gomila trupe u Donjeckoj oblasti i sprema se za veliku ofanzivu.
02. 04. 2025. u 14:59

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)