KOLAČ OD VIŠANJA U SIRUPU OD PROSEKA: Recept koji će oduševiti sve sladokusce
Kolač od višanja u sirupu od proseka je zaista prava rapsodija ukusa, sastojci koje ćete rado da kombinujete.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 360 ml nezaslađenog soka od višnje
- 750 ml proseka
- 300 g šećera, podeljeno
- 1 veliko jaje
- 280 g smrznutih višanja, odmrznutih
- 1 šolja višenamenskog brašna
- 230 g sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 1 kašika rastopljenog putera
Priprema:
Kako biste napravili ovaj kolač za sirup sipajte sok od višnje, proseko i šećer u šerpu i ostavite da provri na jakoj vatri. Smanjite toplotu i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobije izgled sirupa i smanji se za najmanje pola, oko 40 minuta.
Odvojite 240 g višanja za kolač, pa dodajte preostale višnje u sirup i ostavite da se ohladi. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Obložite kvadratnu tepsiju papirom za pečenje.
Pomešajte šećer i jaje u činiji. Umešajte rezervisane višnje. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, so, vanilin ekstrakt i puter i mešajte. Smesu rasporedite u pripremljenu tepsiju.
Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, 30 do 40 minuta. Kolač će se "srušiti" u sredini, i tako i treba da bude. Ohladite ga na rešetki na sobnoj temperaturi.
Isecite kolač i svaku porciju prelijte obilno sirupom sa višnjama. Servirajte toplo i uživajte!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

BOSTON KREMPITE: Neobične su, očas posla spremne i ukus je jednostavno neodoljiv (VIDEO)
14. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

VANILICE ZA ZALjUBLjENE: Mirišljave, slatke, srcaste, pravi su izbor za Dan ljubavi
13. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

VAZDUŠASTE, MEKANE, PRAVE SE BRZO I LAKO: Turske kape - Kolač za koji su vam dovoljna dva jaja
11. 02. 2025. u 15:50Jovana Vasić

LAKO I BRZO SE SPREMA: Najlepši čokoladni brauni sa pomorandžom
07. 02. 2025. u 15:00

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

SUTRA SU VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE: Patrijarh Pavle jedno strogo zabranio
VELIKE ili Zimske Zadušnice, u narodu poznate i kao Otvorene, ove godine se obeležavaju 22. februara, kao dan sećanja na preminule uoči početka Vaskršnjeg posta.
21. 02. 2025. u 10:35
Komentari (0)