MILOŠ IZ SUBOTICE - NAJBOLJI PICA MAJSTOR NA PLANETI: Da pobeda bude slađa ostvario ju je u Italiji među više od 100 takmičara iz sveta (FOTO

Jelena Matijević

11. 04. 2025. u 07:00

ZVANIČNO, najbolji pica majstor na svetu je Miloš Knežević (26) iz Subotice.

МИЛОШ ИЗ СУБОТИЦЕ - НАЈБОЉИ ПИЦА МАЈСТОР НА ПЛАНЕТИ: Да победа буде слађа остварио ју је у Италији међу више од 100 такмичара из света (ФОТО

Foto: Privatna arhiva/ Expocook/Basch House1887

 Vešt, verziran i, naravno, sa svojim "malim tajnama velikih majstora kuhinje", ovu laskavu titulu poneo je ni manje ni više nego u Italiji, što priznanju daje posebnu težinu. Peharom, medaljom i diplomom okitio se u Rimu gde je krajem marta održano Svetsko prvenstvo u pripremanju pica (Expocook Pizza World Competition). Štaviše, učestvovao je u četiri kategorije takmičenja i proglašen je, sportskim rečnikom rečeno za VIP celokupnog nadmetanja.

I posle svega, Miloš za sebe skromno kaže da je on samo strastveni pekar, a ne samo pica majstor. Ističe jedino da mu je pekarstvo u genima, jer je njegov pradeda bio čuveni i poštovani pekar u Tavankutu kod Subotice.

- Tajna najbolje pice je u testu. U stvari, ne postoji baš tajna u klasičnom smislu, ali rekao bih da je ključno duboko poznavanje osnova pekarstva i zanata. Sve kreće od te osnove, a osnova za picu je svakako testo. A, za vrhunski rezutat tog neodoljivog zalogaja ključno je balansiranje ukusa, mirisa i izgleda. Zaista imam posebnu strast za pripremanje pica i kad ih pripremam veoma sam posvećen - kaže za "Novosti" Miloš koji je osvojio i najprestižnije priznanje na ovom nadmetanju: nagradu za najboljeg stranog pica majstora na svetu (Best Foreign Pizza Chef).

Takmičenje je okupilo više od stotinu vrhunskih pica majstora iz celog sveta, a naš Miloš je svoju spretnost i znanje pokazao u nekoliko kategorija:

Foto: Privatna arhiva/ Expocook/Basch House1887

Žiri pratio svaki korak priprema pica

- Učestvovao sam u četiri kategorije: pizza napoletana (tradicionalna napolitana), contemporanea (moderna), pizza alla pala (izdužena koja se služi na drvenoj "lopati" (pizza alla pala) i calzone (kalcona). Svaka kategorija pice zahteva posebne vrste brašna, različite fermentacije i posebnu pripremu. Sve ostalo je naša kreativnost, naravno opet protkana znanjem, ali i iskustvom o stapanjima ukusa i mirisa, kombinacijama namirnica i o tome kakav će biti njihovo konačan "efekat" na nepcima konzumenta. A, ja uživam u svakom koraku procesa pripremanja pice. Bilo je ključno i da testo mesim ručno, bez upotrebe miksera, kako bih postigao željeni rezultat.

Kada je reč o odmeravanju spretnosti sa kolegama u prestonici Italije, najbolji pica majstor na svetu kaže:

- Nadmetanja kao što je bilo ovo u Rimu daju mi dodatnu energiju i hrane moju inspiraciju. U takvim, takmičarskim uslovima, najsigurniji sam kada se oslonim na svoje iskustvo kao i da sve što znam tada i primenim kako bih na kraju stvorio vrhunski proizvod. Inače, na ovo takmičenje u Rim, stigao sam nekoliko dana ranije da bih bio siguran da će sve biti spremno za takmičenje. To mi je omogućilo da se u potpunosti posvetim pripremi predfermenata, jer proces fermentacije testa i sazrevanja ima najvažniju ulogu u postizanju savršenog rezultata.

VOLI PROCES LAMINIRANjA

MILOŠ se već deceniju i po bavi pekarstvom, a završio je Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, smer pekarstvo. Put do uspeha ostvarenog u Rimu bio je pun izazova, strpljenja, truda i iskrene posvećenosti poslu u kojem i uživa.

- Uvek sam bio posvećen učenju i istraživanju. Kroz godine rada sam razvio sposobnost da prepoznam i primenim pravu tehniku u pravom trenutku. Volim da eksperimentišem dok pripremam pice, ali mnogo volim i da pripremam i hlebove i druga testa, naročito ona koja zahtevaju proces laminiranja. Reč je o tehnici koja se široko koristi u pekarstvu, sa upotrebom masnoće kod npr. lisnatih peciva i kroasana, ili bez nje u slučaju pica i hlebova. U svakom slučaju ovaj proces stvara više slojeva, što rezultira lepom, lisnatom teksturom - objašnjava naš sagovornik. 

Svetski šampion u pravljenju pice vredno radi u jednom restoranu u Subotici pa u specijalitetima koje priprema svakodnevno mogu da uživaju i Subotičani i gosti ovog grada.

- Ova titula me dodatno motiviše da budem još bolji u ovom mom poslu, a verujem da mi najbolje tek predstoji - kaže Miloš Knežević.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE VESTI IZ TURSKE - TADIĆ NAPUŠTA MURINJA: Ali to nije sve...