uživoObraćanje Vučića i Fon der Lajen (VIDEO)

Novosti online

25. 10. 2024. u 13:33 >> 13:49

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi danas i sutra u radnoj poseti Srbiji, gde će je ugostiti predsednik Aleksandar Vučić.

Обраћање Вучића и Фон дер Лајен (ВИДЕО)

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ Instagram

Obraćanje Vučića

- Vi ste neko ko je na najvišoj funkciji u Evropi, a dva puta je dolazio u Srbiju. Hvala na tome, hvala na podršci. Imali smo veoma dug razgovor. Ja sam njoj rekao, predsednik sam Republike sa najvišem legitimitetom, dok sam predsednik mi naše glavne ciljeve neće menjati. Srbija će posvećeno da radi na evropskom putu. Sa Fon der Lajen sam razgovarao i o geopolitičkoj situaciji, obavestio je kakve je politika Srbije, od poštovanja međnarodnog prava, do toga da su ukrajinske vlasti dale agreman za otvaranje ambasade u Kijevu. Razgovarli smo o KiM, detaljno sam izneo poziciju Srbije. EU je naš najveći partner, u tim okvirima Nemačka je gotovo četvrtina, slede Italija, Mađarska... Ono što je veoma važno je da smo govorili o reformskoj agendi, znamo šta je naš posao. Za nas su od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti koje radimo sa EU. Upoznao sam Fon der Lajen sa našim naporima da za Ekspo učinimo sve što možemo. Borimo se, trudimo, pokušaćemo sve svoje obaveze da završimo na vreme. Veliko hvala za sve grantove, nadam se da ćemo da otvorimo Klaster 3 do kraja godine. Važno je da u međuvremenu čuvamo mir. Naravno da je Ursula tražila mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracija EU. Mi jasno znamo šta su zahtevi, šta su očekivanja. Nismo razgovrali o litijumu, mineralima, ali se nadam da ćemo večeras imati prilike - kazao je i dodao da je počastvovan posetom predsednice EK.

Tet-a-tet razgovor Vučića i Fon der Lajen

Posle svečanog dočeka usledio je tet-a-tet razgovor Vučića i Fon der Lajen, nakon toga biće održani plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Evropske unije koje će predvoditi Vučić i Fon der Lajen, a zatim slede njihove izjave za medije.

Potom će se predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastati sa Fon der Lajen u Palati ''Srbija''.

Svečani doček ispred Palate "Srbija"

Ursula fon der Lajen svečano je dočekana ispred Palate "Srbija".

Doček je organizovan uz najviše državne počasti, intoniranje himni Srbije i EU, crveni tepih, gardu Vojske Srbije i počasne plotune.

Dočeku su prisustvovali i ministri Marko Đurić i Tanja Miščević.

Vučić i Fon der Lajen posetili HTEC Grupu

- Sa uvaženom Ursulom fon der Lajen na mestu na kojem nastaje jedan sasvim novi svet. Zadivljen najnovijim tehnologijama na kojima sa mnogo strasti i entuzijazma rade mladi, obrazovani i talentovani ljudi HTEC Grup, koji će svojim inovativnim duhom, kreativnošću i ogromnom energijom i znanjem promeniti budućnost svih nas. Zahvalan sam EBRD na sredstvima koja su izdvojili čime su ubrazali rast HTEC Grup od startapa koji je počeo u biznis inkubatoru u Beogradu, do globalne kompanije kakva su danas. Upravo ova sinergija na delu pokazuje da ne postoje granice uspeha u velikim snovima. Hvala i Vama, poštovana Ursula što verujete u viziju uspešne Srbije - objavio je predsednik na Instagramu.

 

Vučić dočekao Fon der Lajen na aerodromu

Predsednik Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

- Dobro nam došli u Srbiju, poštovana Ursula. Velika mi je čast što ponovo možemo da vas ugostimo u našoj zemlji i još veće zadovoljstvo što možemo da Vam pokažemo napredak koji je Srbija ostvarila od Vaše prethodne posete. Pred nama su važni razgovori o odnosima Srbije i EU, napretku na našem evropskom putu i mogućnostima koje naša zemlja želi da iskoristi kada je reč o novom momentumu u procesu proširenja. Hvala Vam na dosadašnjem ličnom angažmanu i podršci Srbiji. Osećajte se ovde kao kod svoje kuće - objavio je predsednik na svom Instagram nalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLOBODARSKI KALENDAR: Detaljno po datumima - kako je teklo oslobađanje Beograda