HRANOM UBLAŽITE GASTRITIS: Bez problema sa želucem uz jogurt i bareno povrće (JELOVNIK)
OSEĆAJ bola, žarenja i težine u želucu znači da patite od gastritisa, odnosno upale želudačne sluznice.

Foto Shutterstock
Ovu upalu mogu da uzrokuju brojni lekovi, a najčešće antireumatici i analgetici. Čest razlog za pojavu gastritisa je i helikobakterija, zbog čega je neophodna antibiotska terapija. Međutim, kod velikog broja pacijenata gastritis je nepoznatog uzroka ili je uzrokovan lošim životnim navikama, poput nezdrave ishrane, preobilnih obroka, pušenja, alkohola...
Bez obzira na uzrok upale sluzokože želuca, izbor odgovarajućih namirnica je ključna terapijska mera. Prva pomoć kod gastritisa za određeni broj ljudi je unošenje jogurta, jer u njemu su prisutne mlečne bakterije koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Međutim, s obzirom na to da nisu sve osobe koje imaju gastritis sposobne da uzimaju kiselomlečne proizvode, jer im to izaziva kiselinu ili mučninu. U tom slučaju, dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.
Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno, da jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. U slučaju upaljenog želuca, savetuju se ananas, banana, badem, zeleno lisnato povrće, cvekla, đumbir, krompir, kupusnjače, sočivo, palenta, ječmena kafa, integralna testenina, riba, belo meso...
Ovo je predlog kako bi jelovnik mogao da izgleda.

Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: palenta sa jogurtom
Užina: ananas
Ručak: riba na žaru i zelena salata, jedan bareni krompir
Večera: parče projare i šolja niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock
Utorak
Doručak: šolja čaja od đumbira, zelena salata sa tunjevinom, dve kriške integralnog hleba
Užina: šaka badema
Ručak: testenina sa piletinom
Večera: barena cvekla, kriška mladog sira i parče hleba

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
Doručak: sardina bez ulja, dve kriške integralnog hleba
Užina: banana
Ručak: sladak kupus sa piletinom
Večera: palenta sa kiselim mlekom

Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
Doručak: palenta sa sirom i susamom
Užina: ananas
Ručak: sočivo sa piletinom
Večera: bareno jaje, kriška hleba, zelena salata

Foto: Shutterstock
Petak
Doručak: čaj od đumbira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba
Užina: banana
Ručak: riba na žaru, zelena salata
Večera: integralni hleb sa humusom i ćurećim prsima

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)