ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Pet vrsta povrća koje ljuštimo, a bolje je da ga jedemo sa korom
KADA pripremate povrće za termičku obradu ili salatu, najčešće ga ljuštite.

Privatna arhiva
Ali kora je puna hranljivih materija koje se gube ako je oljuštite i zato se preporučuje da neko povrće samo dobro operete. U nastavku teksta saznajte i kom povrću treba da ostavite koru.

Foto Shutterstock
Krompir
Kora krompira i batata bogata je kalijumom, gvožđem i vlaknima. Zato je preporučljivo da se kora krompira ne ljušti, ali je takođe i savet da ga uvek dobro operete pre termičke obrade.

Foto Shutterstock
Šargarepa
Šargarepa je bogata antioksidansima i vlaknima, kao i vitaminima C i B3, a većina se nalazi u kori. Zapravo, u sloju neposredno ispod kože koji se naziva floem. Zato je bolje da i šargarepu jedete sa korom, a i nju je kao i krompir potrebno dobro oprati.

Foto Shutterstock
Patlidžan
U inostranstvu to nije običaj, ali u Srbiji kada se priprema patlidžan obično se kora ljušti. Ovo povrće je puno vode koje se nalazi u "mesu", a kora sadrži vlakna, mangan i antioksidanse. Zato mu ostavite koru koja će termičkom obradom omekšati i lako ćete je sažvakati.

Foto: Free images Pixabay
Krastavci
Kada pripremate salatu, sigurno ogulite krastavac, ali njegova kora sadrži vitamin K, kao i vitamin A i preporučljivo je da ovo povrće ne gulite ako želite da unesete vitamine i minerale u vaš organizam.

Foto: Shutterstock
Tikvice
Tikvice su, kao i krastavci, pune vode, pa samim tim i kora je bogatija vlaknima, vitaminima i mineralima. Kora tikvica je bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminom C i kalijumom, pa će kuvanje sa njom podići nutritivnu vrednost vaših jela.
Napomena: Potrebno je da povrće dobro operete pre jela.
(Stvar ukusa)
Preporučujemo

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

TO JE GLAVNI IZVOR PRIHODA: Evo čega Toni nije hteo da se odrekne nakon razvoda od Dragane
DRAGANA je ostala vlasnica televizije i dvorca u Beču.
03. 07. 2025. u 08:04
Komentari (0)