ZELENIŠ U TANJIRU, VITKIJE TELO: Uz ovaj režim ishrane, do leta ćete liniju dovesti do savršenstva (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 04. 2025. u 06:45

NAMIRNICE koje podrazumevaju prolećnu trpezu, a to je pre svega obilje svežeg "zeleniša" idealne su za dostizanje vitke linije, a istovremeno u velikoj meri mogu da "probude" organizam i poboljšaju kompletno zdravlje.

ЗЕЛЕНИШ У ТАЊИРУ, ВИТКИЈЕ ТЕЛО: Уз овај режим исхране, до лета ћете линију довести до савршенства (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Ono po čemu je prolećni jelovnik značajan za zdravlje je to što, primera radi, sremuš, kopriva, maslačk, blitva, mlad spanać, pomažu u čišćenju jetre i krvi od toksina. Ovaj zeleniš bogat je hlorofilom i pun vitamina C, A, K i folata, koji jačaju imunitet, kožu i vid. Obiluje gvožđem, kalcijumom, magnezijumom - važni za energiju, kosti i nerve, sadrži puno vlakana i vode, što doprinosi osećaju sitosti bez viška kalorija.

Istovremeno, vlakna iz zeleniša pomažu peristaltiku creva i sprečavaju zatvor, kao i razvoj korisnih crevnih bakterija. Zeleniš sadrži i brojne antioksidanse koji štite ćelije i smanjuju upale u telu, kao što i pomažu u prevenciji hroničnih bolesti - srčanih, dijabetesa, čak i raka.

Evo predloga dijetalne prolećne trpeze za radnu nedelju:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: dve kriške integralnog hleba, mladi sir sa maslinovim uljem i svežim peršunom, par oraha, čaj od nane ili kamilice

Užina: šaka badema, pola limuna u čaši vode

Ručak: pileće belo meso na grilu, salata od sremuša, rotkvica i maslinovog ulja i limunovog soka, integralna proja ili kriška heljdinog hleba

Užina: jogurt sa niskim procentom masti, par badema

Večera: čorba od blitve i tikvica sa grčkim jogurtom, kašičica senfa kao dodatak za aromu

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: jedna do dve kriške proteinskog hleba, avokado sa limunovim sokom, malo maslinovog ulja, kuvano jaje

Užina: šolja kefira, par lešnika

Ručak: ćureći file sa senfom i limunovim sokom (zapečen u rerni), salata od maslačka i rukole sa pinjolima i maslinovim uljem, integralna lepinja

Užina: krastavac i oko 50 g mladog sira

Večera: omlet od dva jaja sa mladim spanaćem i tikvicom, salata od paradajza i crvenog luka

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: grčki jogurt sa kašikom lanenog semena i iseckanim orasima, kriška integralnog hleba

Užina: jabuka i šaka badema

Ručak: Belo meso u mediteranskoj marinadi (senf, limun,maslinovo ulje, ruzmarin), bareni karfiol, salata od mladog luka, sremuša i krastavca

Užina: kiselo mleko ili čaša jogurta, par badema

Večera: potaž od koprive sa jogurtom i semenkama suncokreta, kriška integralnog dvopeka

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: dve kriške proteinskog hleba sa humusom, senfom i salata od rukole, par oraha i zeleni čaj sa limunom

Užina: šolja jogurta sa cimetom i lanenim semenkama

Ručak: pileći ražnjići sa povrćem, salata od blitve i limuna sa iseckanim orasima, parče heljdinog hleba

Užina: šaka pistaća (neslanih), krastavac ili šaka čeri paradajza

Večera: mladi sir sa rendanom šaragarepom i tikvicom, začinjeno maslinovim uljem i limunovim sokom

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: integralna tortilja sa posnim sirom, senfom i sremušem, čaj od đumbira i limuna

Užina: par brazilskih oraha, pola grejpfruta

Ručak: filet oslića u rerni sa limunom i senfom, salata od mladog spanaća i orašastih plodova, kriška integralnog hleba

Užina: jogurt sa semenkama i malo rendane jabuke

Večera: salata od paradajza, rukole i mladog sira, kašika maslinovog ulja i limunovog soka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAMZA IZ NOVOG PAZARA PREDVODI BLOKADERE NA USKRS (VIDEO)