GRAĐANI SPREMAJU POSNU TRPEZU ZA BADNJI DAN: Kolika je cena ribe na beogradskim pijacama - Ovo je detaljan spisak (FOTO)
U SRBIJI se Badnji dan i Badnje veče proslavljaju 06. januara. Građani uoči najvećeg pravoslavnog praznika Rođenja Hristovog - Božića vrše velike pripreme, a nabavka namirnica za posnu trpezu neizostavan je deo toga.
Kako je Badnji dan ujedno i zadnji dan Božićnog posta, neophodno je da svečana trpeza ovog dana bude posna. U porodicama širom Srbije na Badnji dan na stolu je neizostavna pripremljena riba, zimnica u vidu salate kao deo tradicionalne kuhinje Srbije, a tu je suvo i koštunjavo voće. Takođe, ne može se izostaviti ni tradicionalni dezert u vidu slatke pečene bundeve, a tu su i sitni domaći kolači.
Obišli smo beogradske pijace i proverili koliko je potrebno izdvojiti za pripremu jednog porodičnog ručka ili večere za ovaj divan porodični praznik.
Beogradske pijace spremno su dočekale ovaj period, te sa bogatom i raznovrsnom ponudom dočekuju građane koju su od ranog jutra krenuli u nabavku namirnica za pripremu svečane trpeze za predstojeće praznične dane.
Cene sveže ribe
Raznovrsna ponuda sveže ribe dostupna je na beogradskim pijacama naročito u periodu Božićnog posta.
Oslić se može nabaviti po ceni od 650 dinara za kilogram, a cene ostale ribe kreću se ovako:
- Skuša (850 din za 1kg);
- Pastrmka (950 din za 1kg);
- Dimljeni šaran (2400 din za 1kg);
- Losos fileti (2800 din za 1kg).
Za pripremljenu ribu potrebno je izdvojiti više novca u zavisnosti načina pripreme i vrste ribe. Ovo su cene na osnovu kojih možete planirati vaš budžet.
Cene pripremljene ribe:
Na pijacama možete nabaviti i pripremljenu krompir salatu, kao neizostavan prilog uz ribu na posnoj trpezi, i to po ceni od 650 dinara za kilogram.
"Badnji dan se proslavlja u krugu porodice, koja tradicionalno i po verovanju unosi u svoj dom Badnjak i žito. Slama se posipa po čitavoj kući, a naročito tamo gde će se služiti ručak i večera".
Što se tiče salate koja će se naći na vašoj prazničnoj trpezi, možete je pripremiti ili od svežeg dostupnog povrća, ili pak poslužiti zimnicu, koja je takođe dostupna na beogradskim pijacama.
U nastavku teksta možete videti cene obe varijante.
Cene gotove zimnice:
- Kiseli kupus 1kg/250 din
- Kuvani paradajz 1l/250 din, za 1,5l/350 din
- Gotova zimnica (karfiol, kiseli krastavčići, presovana paprika, turšija) 1kg/ od 500 do 1000 din
- Suva pečena paprika do 300 din veza(10 paprika)
Cene voća i povrća:
- Jabuke (u zavisnosti od vrste) za 1kg potrebno je izdvojiti od 150 do 250 dinara
- Pomorandže 1kg/250 din
- Kruške 1kg/300 din
- Cvekla 1kg/150 din
- Šargarepa 1kg/150 din
- Crni i praziluk 1kg /160 - 200 din
- Zelen 1 veza/150 din
- Pasulj 1kg/400 do 500 din
Sirova bundeva na pijacama košta oko 100 dinara za kilogram, dok je za već pripremljenu, ispečenu potrebno izdvojiti i do 400 dinara za istu količinu.
Pored glavnog jela trpeza za Badnji dan/veče trebalo bi da ima neizostavne dezerte od svežeg, suvog i koštunjavog voća, kao i sitnih domaćih kolača. Navodimo vam cene sa pijace:
Cene suvog i koštunjavog voća:
- Suve šljive - očišćenje 1kg/500 din
- Suve smokve 1kg/800 din
- Kesten 1kg/600 din
- Orah očišćeni 1kg /800 din; orah u ljusci 1kg/500 din
Cene sitnih domaćih kolača:
- Vanilice 200g/140 do 160 din; 400g/280 do 300 din
- Sitni mrsni kolači 700g/890 do 990 din
- Sitni posni kolači 500g/430 do 550 din
Badnjak i mlado žito za praznični sto
Badnjak kao najvažniji deo Badnjeg dana i večeri možete pazariti na pijacama po ceni od 150 do 250 dinara u zavisnosti od veličine samog badnjaka, ali i aranžmana, dok je žito po ceni od 150 dinara.
PANIKA U PRIŠTINI: Kikl dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade, za njega Kosovo nije država
LIDER krajnje desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl dobio je danas mandat za formiranje nove austrijske vlade, a njegova stranka uputila je prošle godine predlog rezolucije austrijskoj Skupštini kojom zahteva da se parlament izjasni protiv priznanja tzv. Kosova.
06. 01. 2025. u 19:41
OVO JE UBICA IZ JAGODINE: Vlasnik kafane i drugi muškarac ga tukli, on se vratio sa "škorpionom" i zapucao (FOTO)
NAPADAČ koji je večeras ubio vlasnika kafane u Jagodini Dejana Mihajlovića (55) i ranio još jedno lice je Saša Milosavljević Babac (47), koji ima debeo dosije, a osuđivan je za više krivičnih dela, pokušaj ubistva, nasilje u porodici.
06. 01. 2025. u 21:25
NIJE SAMO NOVČIĆ: Šta se još stavlja u božićnu česnicu
ZNATE li šta sve može da se ubaci u česnicu i čime je dopušteno zameniti novčić?
05. 01. 2025. u 10:17
Komentari (0)