uživoRAT U UKRAJINI: Sprema se kotao za VSU - Rusi napredovali 4 km kod Ugljedara, VSU beži sa položaja; SAD šalju JSOV za F-16 (VIDEO/FOTO)

Novosti online

21. 09. 2024. u 07:42 >> 19:26

RAT u Ukrajini ušao je u 941. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Спрема се котао за ВСУ - Руси напредовали 4 км код Угљедара, ВСУ бежи са положаја; САД шаљу ЈСОВ за Ф-16 (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

 

Južno Donjecki pravac: Kotao za Ugljedar, napredovanje Oružanih snaga Rusije u nekoliko sektora (MAPA)


Proteklih nedelja jedinice Oružanih snaga Rusije razvijale su ofanzivu u rejonu Ugljedara: ranije su na ovom delu fronta ruske trupe uspešno proširile zonu kontrole u ​​blizini rudnika Južnodonobaskaja broj 3, a juče su se pojavili snimci potvrđujući napredovanje jurišnih trupa ka Novoukrajinki.

Na severnom krilu završeno je čišćenje preostalog dela Konstantinovke, gde je prethodno bilo žarište VSU. Istovremeno, rad ruskih jedinica otežava aktivna upotreba dronova ukrajinskih formacija.

Ilustracija telegram rybar


Značajni uspesi postignuti su poslednjih dana u oblasti Vodjanoje, gde su delovi oblasti severno od naselja došli pod kontrolu ruskih trupa, kao i u blizini rudnika Južnodonobaskaja broj 1. U međuvremenu, na istoimenom objektu broj 3 vode se borbe na zapadnoj periferiji.

Na južnom krilu pojavili su se dokazi o napredovanju ruskih oružanih snaga severno od Prečistovke: tamo je ruska oklopna grupa napredovala preko polja ka Novoukrajinki, a da nije naišla na značajniji otpor Oružanih snaga Ukrajine na svom putu. Takođe, na internetu su objavljeni snimci na kojima se vidi hvatanje pripadnika ukrajinskih formacija na ovom području.

Ipak, kasniji napad na Novoukrajinku može biti komplikovan geografskim karakteristikama oblasti - naselje i okolina se nalaze na brdu, što donekle olakšava njegovu odbranu od napadača iz nizije.

U pozadini najnovijih napredovanja ruskih oružanih snaga na južnodonjeckom pravcu, VSU je u veoma depresivnoj situaciji. Posle gubitka kontrole nad zgradama odeljenja za drobljenje i skrining rudnika Južnodonbaska br. 1 i br. 3, ukrajinske formacije su izgubile mogućnost da prate situaciju na desetinama kilometara unaokolo.

Foto: Iks Printksrin

Po svemu sudeći, ruska komanda je odustala od frontalnog juriša na položaje ukrajinskih oružanih snaga u Ugljedaru, koji, iako već teško uništeni, ostaje pogodno naselje za odbranu. Umesto toga, jedinice napadaju u susednim oblastima od Vodjanoja i Prečistovke, dok istovremeno presecaju puteve snabdevanja ukrajinskog garnizona u Ugljedaru.

 

Amerika šalje nove rakete za F-16 Kijevu?

SAD razmatraju mogućnost da Kijevu isporuče rakete srednjeg dometa za lovce F-16 u novom paketu pomoći, pišu zapadni mediji. Rakete navodno imaju domet od preko 100 kilometara.

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Rusi napredovali 4 km kod Ugljedara, pripadnici VSU beže sa položaja

Dok ukrajinska vojska napada dronovima skladište municije u Tihorecu u oblasti Krasnodar čini se da ne može da zaustavi ruske trupe koji nastavljaju napad na Makejevku.

Malopre su stigli izveštaji da je ruska vojska napredovala više od četiri kilometra severnije u Ugljedarskom regionu Donjecka, pokrivajući površinu od 22 kvadratna kilometra, uključujući obe linije rovova severno od Prečistovke.

U pravcu Torecka, ruske trupe nastavljaju sa napadima iz pravca Novogoronskog i Nevepovke. Teške borbe vode se kako na južnoj i severnoj periferiji, tako i na istoku i centru grada.

Ukrajinski borci masovno napuštaju svoje položaje u Kurskoj oblasti

Kako tvrde ruski izvori, a zbog niskog morala, ukrajinske oružane snage napuštaju svoja utvrđenja pri prvom bombardovanju.

Na snimku se vidi kako ukrajinski borci beže u grupama.

Foto Tanjug/AP

 

Kozačka brigada „Terek” seje teror

Ruski borci terorišu redove Oružanih snaga Ukrajine, a u pitanju je kozačka izviđačka brigada “Terek”, koja izaziva paniku u Oružanim snagama Ukrajine iznenadnim napadima na jedinice ukrajinskih snaga, javljaju ruski mediji.

Mobilne grupe kozačke izviđačke brigade „Terek” koje učestvuju u borbenim zadacima u Donjecku i Kursku pojavljuju se “kao duhovi” pred ukrajinskim jurišnicima i pešadijom, piše ruski izvor.

Ovaj način ratovanja pominju i borci kozačke jedinice. Napominje se da ovi kozaci učestvuju u neprijateljstvima u različitim sektorima fronta.

Taktika Kozaka je da pomeraju mobilne grupe duž linije borbenog kontakta, pronađu slabe tačke u odbrani ukrajinskih oružanih snaga, dovedu ukrajinsku vojsku u zabludu, a zatim sprovedu brzi napad na različitim tačkama, uzrokujući mnogo žrtava i ranjeni.

Zahvaljujući ovoj taktici, Kozaci uništavaju ne samo ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, već i savremenu vojnu tehniku, a istovremeno obaraju ukrajinske dronove, što dodatno otežava slanje Ukrajinaca na teren.

Reč je o elitnim borcima koji, zajedno sa Čečenima odreda Ahmat, predvode ruske snage u svim urbanim misijama protiv Ukrajinaca i plaćenika.

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska nastavlja napad na Makejevku

Ruska vojska nastavlja ofanzivu na Makejevku, izvodeći sa snažnim samopouzdanjem napade na ukrajinske oružane snage, tvrde ruski izvori.

U pravcu Limana, ruske jedinice su prethodno zauzele centar Makejevke i napredovale ka periferiji grada.

Oružane snage Ukrajine objavile su snimak proteklih dana granatiranja periferije zapadnog dela Makejevke. Ovo indirektno potvrđuje da to područje više nije pod njihovom kontrolom.

-Intenzitet neprijateljstava je i dalje visok u oblasti Makejevke. Ruske trupe imaju nove uspehe u napredovanju u zapadnim i južnim delovima, potvrđuju ukrajinski mediji.

Izveštaj Ministarstva odbrane sa kurskog pravca: VSU izgubio najmanje 300 vojnika, odbijeni uzastopni napadi

Ruske snage su u proteklom danu sprečile pokušaj kontranapada ukrajinske vojske kod Kamiševke i Ljubimovke. Jedinice grupe "Sever" porazile su devet ukrajinskih brigada.

Oružane snage Ukrajine u proteklom danu su izgubile preko 300 vojnika i devet jedinica oklopne tehnika.

Ruske snage su odbile tri pokušaja napada ukrajinske vojske da se probije preko granice u pravcu Novog Puta i Medvežjeg.

Ruska avijacija gađala je položaje ukrajinske vojske u 18 naseljenih mesta Kurske oblasti i u 14 mesta Sumske oblasti.

Ukrajinske snage su do sada na kurskom pravcu ukupno izgubile 15.650 vojnika, 124 tenka i preko 120 jedinica artiljerije.

Požar u Krasnodaru

Iz Tihoreckog okruga Krasnodarskog kraja, gde je nakon pada ukrajinskih dronova izbio požar, evakuisano je 1.200 ljudi, saopštio je gubernator Venijamin Kondratjev.

 

 

Akcija ruskih padobranaca u Kursku

Ruski padobranci eliminisali su više od stotinu ukrajinskih militanata i desetine jedinica vojne tehnike u pograničnom delu Kurske oblasti.

U akciji su korišćeni FPV dronovi i kvadrokopteri, navodi Sputnjik.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Oružane snage Rusije noćas su izvele grupni napad na energetske objekte koji omogućavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Gađani su i ukrajinski položaji, pogoni za proizvodnju dronova, mesta sa ukrajinskom tehnikom i naoružanjem. Sve mete su pogođene.
  • Ruska vojska gađala je teretni brod sa raketama i municijom koje je Zapad isporučio kijevskom režimu.
  • Jedinice Zapadne grupe trupa poboljšale su taktičku poziciju i odbile dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su do 135 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Sever“.
  • Oružane snage Ukrajine su izgubile do 435 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije.
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su do 840 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe ruskih trupa.
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su do 60 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“.
  • Ruske PVO snage su za dan oborile 177 dronova i 10 granata „hajmars“, kao i šest raketa „neptun“.
  • Vojnici grupe „Centar“ nastavili su da napreduju u dubinu odbrane protivnika. Ukrajinske snage izgubile su do 520 vojnika.
  • Jedinice grupe „Istok“ poboljšale su situaciju duž linije fronta, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose su do 160 vojnika.
  • Ukrajinske snage su u proteklom danu izgubile ukupno do 2.150 vojnika.

Dvoje mrtvih u granatiranju Gorlovke

Ukrajinske snage granatirale su stambeno naselje u Gorlovki u DNR. Poginuo je vozač autobusa, a u bolnici je preminula i žena koja je ranjena prilikom granatiranja dan ranije, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko,.
 

Eksplozije širom Ukrajine

Tokom noći eksplozije su odjekivale u Čerkaskoj oblasti Ukrajine, Harkovu, Kirovogradskoj oblasti, Krivom Rogu, Mirgorodu, javili su mediji. Sirene za vazdušnu opasnost oglašavale su se u osam ukrajinski oblasti – Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Černigovskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj, Viničkoj, Harkovskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine koje kontrolišu Oružane snage Ukrajine.

Snimak ruskog MO

Posada Su-34 izvela je napade na ljudstvo i oklopnu tehniku ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti.
 

Evakuacija u Tihoreckom okrugu

Dva drona su onesposobljena u Tihoreckom okrugu Krasnodarskog kraja, ali je usled pada delova letelice izbio požar koji je zahvatio eksplozivne predmete i počela je detonacija, saopštio je gubernator Venijamin Kondratjev.

Kako je istakao, iz bezbednosnih razloga se evakuišu stanovnici obližnjeg naseljenog mesta. Na licu mesta su dežurne službe. Nema povređenih.

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI  - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S