KAO I PRE 200 GODINA: Amerikanci žele da se udalje od elektorskog kolegijuma

Jovana Švedić

25. 09. 2024. u 20:21

KAO i pre 200 godina, elektorski kolegijum će ove jeseni odrediti ishod predsedničke trke u SAD, međutim većina Amerikanaca podržava ukidanje ovog sistema.

КАО И ПРЕ 200 ГОДИНА: Американци желе да се удаље од електорског колегијума

Foto Tanjug-AP

Elektorski kolegijum dodeljuje određeni broj elektora na osnovu toga koliko senatora i predstavnika svaka država ima u Kongresu (plus tri elektora okrug Kolumbija, ukupno 538).

Većina država dodeljuje sve svoje elektorske glasove kandidatu koji pobedi u toj državi.

Šest od deset Amerikanaca (63%) bi umesto toga radije videli da pobednik predsedničkih izbora bude osoba koja osvoji najviše glasova na nacionalnom nivou.

Otprilike trećina (35%) se zalaže za zadržavanje sistema Elektorskog kolegijuma, prema istraživanju Pev Research Center-a koji se sastoji od 9.720 ispitanika koje je sprovedeno od 26. avgusta do 2. septembra ove godine.

Od izbora 2000. godine, dve trećine demokrata podržalo je prelazak na narodni glasački sistem.

Republikanci i danas ostaju prilično podeljeni, sa 46% za prelazak na sistem glasanja naroda.

Republikanci nisu skloni promeni ovog sistema nakon Trampove pobede 2016. godine, kada je u novembru te godine, nakon pobede Trampovog elektorskog kolegijuma i gubitka glasova, samo 27% republikanaca podržalo sistem narodnog glasanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DANAS JE BUNT BITI RADOSTAN: Sonju Kolačarić život nije mazio, ali je zbog jedne stvari uspela da se izbori sa velikim problemima (VIDEO)