AGRESIJA NA SVAKE 44 SEKUNDE: Delinkvencija uzela maha u Francuskoj, nova vlada na bezbednosnom ispitu

Kada svake 44 sekunde imate akt nasilja, 120 napada nožem svakoga dana, eksploziju obijanja kuća naročito u ruralnim krajevima, Francuzi očekuju akciju.

АГРЕСИЈА НА СВАКЕ 44 СЕКУНДЕ: Делинквенција узела маха у Француској, нова влада на безбедносном испиту

Foto: Goran Čvorović

Tim rečima obratio se nedavno javnosti Gaetan Disose, potpredsednik parlamentarne grupe krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje, koji je na ovaj način reagovao na preuzimanje funkcije novog ministra unutrašnjih poslova Brina Retajoa.

Retajo, bivši vođa parlamentarne grupe desničarskih republikanaca u francuskom senatu, poznat je po svojim konzervativnim stavovima, ali ni on nije potpuno po volji pristalicama Marin le Pen od koje zavisi opstanak Vlade Mišela Barnijea.

- Svi ministri obećavaju uspostavljanje reda kada stupaju na dužnost, ali je kasnije bezbednosni rezultat katastrofalan - kaže Disose.

Brojke koje je naveo izazivaju veliku nelagodu. Krajnji desničari se pozivaju na jedno zvanično istraživanje Nacionalnog instituta za statistiku od pre nekoliko godina kada je 710.000 osoba izjavilo da je tokom 365 dana doživelo fizičko nasilje. To iznosi 1.945 napada dnevno ili jedan svake 44 sekunde.

Vlasti navode da je napada manje. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u istom periodu zabeleženo je 240.000 žrtava agresija, što znači da se događaju na svakih minut i po. I to je izuzetno mnogo. Pritom, jedna osoba može da bude žrtva više napada. Policajci registruju i samo podnete prijave, a isti statistički institut je došao do podatka da se prijavi tek svaki četvrti slučaj. Okreni-obrni, nasilje je sveprisutno.

Što se tiče napada noževima, teško je utvrditi egzaktnost navedenih podataka, koji su i ranije pominjani u javnim debatama, a pri čemu se verovatno misli i na pokušaje obračuna koji se ne završe kobno. U svakom slučaju, ne može se steći utisak da je bezbednosna situacija sjajna.

Predsednik Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela je istakao da nasilje "sistematično vrše isti delinkventi, poznati snagama reda". Nacionalni institut za statistiku govori o 40 odsto recidivista.

Za porast nasilje krajnja desnica uglavnom krivi migrante, mada ni domaći delinkventi nisu baš "cvećke". U svakom slučaju, sve lampice su u crvenom, pa je zbog toga novi ministar Retajo poručio da će mu prva tri cilja biti "zavođenje reda, zavođenje reda i zavođenje reda".

Brino Retajo je poznat po svojim "tvrdim" stavovima. Između ostalog, protivio se unošenju abortusa kao neprikosnovenog prava u Ustav. Poseban "pik" ima na migrante. Smatra da samo kontrolisana migracija može biti svima od koristi. Krajnji desničari, međutim, čekaju prve akte, da bi se na delu uverili koliko će novi ministar biti "čvrst".

Ali, da bi rad policije bio plodotvoran, potrebno je da ga prati pravosuđe. Ako se delinkvetni lako oslobađaju, sve gubi smisao. Upravo to zabrinjava Nacionalno okupljanje. Ministarstvo pravosuđa je preuzeo jedini socijalista, makar bio i bivši, u Barnijeovoj vladi, Didije Migo, s kojim Retajo sada radi u paru. A levičari važe za mnogo popustljivije prema delinkventima od desničara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJKOVIĆ ODBRANIO PENAL: Pogledajte kako je golman Srbije odbranio penal Švajcarcima (VIDEO)