SLATKO OD ŠLJIVA SA ORASIMA: Stari recept za slatko koji se prenosi sa kolena na koleno

Novosti online

07. 06. 2024. u 16:58

Starinski recept za slatko od šljiva sa celim orasima unutra je najlepše slatko.

СЛАТКО ОД ШЉИВА СА ОРАСИМА: Стари рецепт за слатко који се преноси са колена на колено

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih i oljuštenih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun
  • 100 g gašenog kreča
  • 2,5 l vode
  • jezgra oraha
  • dva-tri lista rozetle - po želji

Priprema:

Kreč rastvoriti u 2.5 l vode, dobro izmešati i ostaviti sat-dva da se dobro staloži. Bistru krečnu vodu presuti u veću činiju. Oprane šljive popariti vrelom vodom, ostaviti par minuta da odstoje pa ih ljuštiti nožem, izvaditi košticu i spuštati šljive u krečnu vodu. U krečnoj vodi šljive treba da odstoje najmanje sat vremena. Nakon toga ih izvaditi i dobro oprati pod mlazem hladne vode i ostaviti da se malo ocede. U svaku šljivu na mesto koštice staviti četvrtinu jezgra oraha.

Šećer ušpinovati sa 2 dl vode pa pažljivo spustititi šljive. Kuvati na umerenoj temperaturi oko pola sata, a šerpu povremeno protresti i ne mešati. Slatko je kuvano kad je sirup toliko gust da sa kašike pada u krupnim kapima. Desetak minuta pre kraja kuvanja dodati limun isečen na kolutove, a pred sam kraj i listove rozetle, ako je koristite. Šerpu skloniti sa šporeta, pokriti je čistom, vlažnom salvetom i ostaviti preko noći da se hladi na sobnoj temperaturi. Tegle za slatko oprati, staviti u rernu i uključiti je na 100 stepeni, može i sa ventilatorom. Grejati tegle pola sata, pa zatim isključiti rernu i ostaviti ih da se skroz ohlade. Sutradan sipati hladno slatko u hladne tegle, kolut limuna staviti uz zid tegle i dobro zatvoriti. Ovako pripremljeno slatko može da traje nekoliko godina.

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PONAVLJA SE ČETVRTFINALE EURO 2024?! Neverovatna frka na Evropskom prvenstvu u fudbalu!