NAJLEPŠA GRČKA POSLASTICA: Bugaca
Grčki slatki burek morate obavezno probati, ukoliko niste do sada.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za baklave
- 150g otopljenog i ohlađenog putera
- 1 ½l punomasnog mleka
- 200g pšeničnog sitnog griza
- 200g šećera
- 1 prstohvat soli
- 2 vanilinog šećera
- 2 supene kašike putera
- Cimet i šećer u prahu za serviranje
Priprema:
Prvo spremamo vanila krem za bugacu. U dublju šerpicu sipamo mleko, griz, šećer, vanilin šećer, so i kuvamo na srednjoj vatri. Mešamo sve dok ne provri. Dobićemo krem glatke teksture i ne previše gust. Dodajemo dve kašike putera da se stope u smesu.
Prebacimo krem iz šerpe u činiju da se hladi. Prekrijemo providnom folijom tako da folija dodiruje sam vrh krema. Na ovaj način sprečavamo da se stvori korica prilikom hlađenja na površini posude.
Za Bugacu nam je potrebna veća tepsija za pite, dobro podmazana puterom. Ređamo unakrsno prvih pet kora, tako da prekrijemo sve strane tepsije i da jedna četvrtina kore bude van. Svaku koru premažemo topljenim puterom.
Sipamo ohlađen vanila krem preko kora i ravnomerno raspodelimo. Sloj krema ne treba da bude debeo zato je bitno da koristimo veću tepsiju. Vratimo preko krema ostatke kora koji su van tepsije i namažemo ih puterom.
Od gore stavljamo preostalih 5 kora, tako da prekrijemo površinu bugace. Prilikom ređanja, puterom premazujemo svaku koru pojedinačno. Višak gornjih kora, mekanom špatulom vratimo u tepsiju. Premažemo puterom celu površinu za kraj i bugaca je spremna za pečenje.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
KREM PITA SA JABUKAMA: Sočna i slatka pita koju morate probati
06. 08. 2024. u 16:00
LETNjA PITA SA VIŠNjAMA: Klasik bez mane, po starom receptu iz bakine kuhinje
16. 07. 2024. u 17:00
ĐOKOVIĆ OTKRIO: Otrovali su me u Australiji, imao sam visok nivo teških metala u krvi
NAJBOLjI srpski teniser Novak Đoković otkrio je da je pre tri godine kada je deportovan iz Australije otrovan hranom u imigracionom hotelu, gde je bio smešten.
09. 01. 2025. u 21:40
AMERIKANCI OBJAVILI MAPE SA RATIŠTA: Rusija nastavlja prodor dublje u Ukrajinu, vraća teritoriju u Kurskoj oblasti (FOTO)
RUSIJA nastavlja da prodire dublje u Ukrajinu i vraća sopstvenu teritoriju u Kurskoj oblasti, pokazuju najnovije mape sa ukrajinskog ratiša koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW).
09. 01. 2025. u 20:45
"JA SAM TE PLATIO, MORAŠ DA PEVAŠ!" Konjević doživeo incident na romskom veselju
PEVAČ Šerif Konjević imao je incident o kojem se naširoko pisalo, kada je na jednoj romskoj svadbi navodno došlo do neprijatne situacije u kojoj su on i njegova koleginica Nadica Ademov napadnuti.
12. 01. 2025. u 10:49
Komentari (0)