RECEPT ZA PIKANTNU KOREJSKU PICU: Popularna je ne samo u Koreji, već i širom sveta
Pikantna korejska pica sa mocarelom je kombinacija tradicionalnog korejskog jela i najpoznatijeg italijanskog specijaliteta. Možda je razlog ljutkasti sos koji ovaj tradicionalni specijalitet čini nezaboravnim! Pikantna korejska pica je poznata i pod imenom "pulkogi" a nastala je po uzoru na čuveno istoimeno jelo koje se sastoji od tanko isečenog mesa mariniranog u sojinom sosu, zaslađivačima, aromatičnim začinima i susamovom ulju.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna
- 1 dl vode
- Pola kesice suvog kvasca
- 10 ml maslinovog ulja
- 4 g soli
Za fil:
- 360 g mocarele
- 700 g šunke
- 1 glavica crnog luka
- 2 šitake pečurke (možete i šampinjone)
- 1 crvena ljuta papričica
- 150 ml pica sosa
Pukogi sos:
- 9 kašika sojinog sosa
- 4 čena belog luka
- 125 g praziluka
- 1 kruška
- 3 kašičice šećera
- 1 kašičica susamovog ulja
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica susama
Priprema:
Počnite tako što ćete sipati vodu u veliku posudu za mešanje testa za korejsku picu i rastvoriti kvasac u njoj. Postepeno dodajte brašno, stalno mešajući da se sjedini. Dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Zatim posolite testo i poprskajte maslinovim uljem.
Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta. Treba da postane glatko i elastično. Od testa formirajte glatku loptu i stavite je u veliku nauljenu činiju. Pokrijte posudu vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 4 sata. Testo treba da se udvostruči, postane lagano i prozračno.
Nakon što je testo naraslo, lagano pobrašnite radnu površinu i pažljivo ga stavite na nju. Važno je da pažljivo rukujete testom kako bi se sačuvali vazdušni "džepovi" koji doprinose laganoj, prozračnoj teksturi. Da biste formirali podlogu, pritisnite loptu testa rukama i postepeno ga rastežite od centra ka spolja, sve vreme ga rotirajući. Ostavite deblju ivicu na rubovima formiranog testa za picu.
Pulkogi sos se sprema tako što se pomeša sojin sos, mleveni beli luk, seckani praziluk, rendana kruška, šećer, susamovo ulje, biber i susam. Testo za pikantnu korejsku picu premažite paradajz sosom, preko rasporedite isečenu šunku, pečurke, luk, čili papričice, pulkogi sos i pospite sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 260 °C 10-15 minuta, dok kora ne porumeni.
(Stvarukusa/mondo)
Preporučujemo
SLANI MAFINI OD STAROG HLEBA, SLANINE I PAVLAKE: Jednostavno odlični
08. 05. 2024. u 16:02
LENjA PITA SA MESOM: Mekana i ukusna, može da zameni i ručak i večeru
08. 05. 2024. u 19:00
RUSI OBJAVILI SPISAK NAJVEĆIH NEPRIJATELjA: Evo na kom je mestu Hrvatska
RUSKI ski list „Vzgljad“ sastavio je i u utorak objavio „Rejting neprijateljskih vlada“ kako bi pokazao razliku između država koje se svesno suprotstavljaju Rusiji i onih koje su na tu odluku „protiv njihove volje naterale spoljnopolitičke okolnosti“, prenosi Slobodna Dalmacija.
14. 11. 2025. u 16:54
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
Policija uletela na svadbu, HAPSI MLADU - a tek objašnjenje! Ovo je LUDNICA (VIDEO)
ČAK i na najlepšim svadbama ponekad se dese nepredviđene situacije, sitne greške ili čak veći incidenti.
14. 11. 2025. u 16:23
Komentari (0)