KIFLICE SA KIKIRIKIJEM I PEČENIM SUNCOKRETOM: Posebnog su ukusa, nikako vas ne mogu ostaviti ravnodušnim
Mirisne i savršeno ukusne.
Sastojci:
- mleko 200 ml
- kiselo mleko 2 čaše
- ulje 130 ml
- jaja 1
- so 1 kašika + 1 kašičica za fil
- šećer 1 kašičica
- suvi kvasac 1 1/2 kesica
- rastopljena mast 50 g
- mleveni pečeni neslani kikiriki 100 g
- mleveni pečeni suncokret 150 g
- brašno 950 g + za obradu testa
Priprema:
U mlako mleko dodajemo šećer i suvi kvasac, malo promešamo kašikom i poklopimo posudu.Pustimo da kvasac odstoji 5-7 minuta. Za to vreme u posudu za mešanje sipamo jaje, kašiku soli, kisela mleka, ulje, a potom dodajemo i nadošli kvasac. Kada smo sjedinili sve tečne sastojke počinjemo sa dodavanjem brašna i mešnjom. Sjedinimo rukom sve sastojke i umesimo fino testo koje oblikujemo standardno u lopticu. Tako pripremljeno testo ostavimo da narasta 1h (prekriveno, na toplom).
Nakon isteka vremena koje je predviđeno za narastanje testa, prebacujemo testo na brašnom posutu radnu površinu i podelimo ga na 3 jednaka dela (biće potrebno još malo brašna za obradu testa). Potom svaki dobijeni deo podelimo na još tri dela. I tada kreće razvlačenje testa i filovanje. Što se samog fila tiče on se sastoji od mlevenog pečenog suncokreta i kikirikija. U tu smesu dodajemo ravnu kašičicu soli (jer je kikiriki bio neslan skroz, a i suncokret) i kašiku-dve rastopljene masti.
Tri manja dela testa oklagijom rastanjimo na veće krugove. Dimenzije nisu bitne, možete slobodno raditi proizvoljno (smernica je tanko testo - dovoljno tanko, a da ne puca). Prvi krug premazujemo sa malo rastopljene masti, potom preko stavljamo deo pripremljenog fila. Preko toga ide drugi rastanjeni krug, malo rastopljene masti i ponovo deo fila. Preko tako nafilovanih krugova ide i treći rastanjeni krug koji premažemo samo sa malo rastopljene masti. Tako nafilovano testo oklagijom razvučemo na još veći krug (bez da išta premesujemo) i tako dobijeni finalni veliki krug sečemo na željeni broj trouglića koje ćemo uvijati u kiflice.
Broj trouglića će zavisiti od toga koju veličinu kiflica želite. Inače dosta narastu prilikom pečenja tako da možete slobodno u startu praviti manje kiflice. Isti postupak je i sa preostalom količinom testa.
Testo u startu delimo na 3 veća dela, a onda svaki deo na još tri dela. Tako urolane kiflice ređamo u pleh i ostavimo nekih 20-tak minuta da odstoje. Pre pečenja ih premazujemo sa još malo rastopljene masti i šaljemo u rernu da se peku na 200 stepeni nekih 25 minuta.
(super recepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
SOČNI I NEODOLjIVI: Trouglići sa sirom i šunkom kakve još niste probali
06. 08. 2024. u 12:00
DOMAĆE KIFLICE PUNjENE SLANINOM I ZDENKA SIROM: Recept kom nećete moći da odolite
31. 07. 2024. u 15:00
HLEPČIĆI IZ TIGANjA: Testo mekano kao oblak, a ukus jedinstven
18. 07. 2024. u 16:39
RECEPT ZA JEDNOSTAVNE POGAČICE SA OVSOM: Ukus koji će sve oduševiti
17. 07. 2024. u 16:00
VUČIĆ UPUTIO NAJHRABRIJE PITANjE LIDERIMA 46 ZEMALjA: Da li vam je uvek bio važniji formalni birokratski pristup ili suština?!
PREDSEDNIK Vučić u svom govoru na samitu Evropske političke zajednice u Budimpešti postavio je hrabro pitanje pred 46 evropskih lidera.
07. 11. 2024. u 16:03
NAJJAČA SILA EVROPE NA UDARU: Tramp već zapretio - "Platićete visoku cenu!"
DONALD Tramp izjavio je prošle nedelje kako će Evropska unija morati da plati "visoku cenu" jer nije kupovala dovoljno američkih izvoznih proizvoda. Deo evropskih ekonomista i bankara upozorava kako bi pobeda Donalda Trampa mogla izazvati trgovinski rat koji bi zatim "gurnuo ekonomiju evrozone iz sporog rasta u potpunu recesiju".
06. 11. 2024. u 20:03 >> 20:04
NA VENČANjU SAM BILA NAJTUŽNIJA ŽENA: Ivana je otkrila neverovatne tajne porodice Tramp
U SVOJOJ knjizi "Raising Trump", Ivana Tramp, prva supruga Donalda Trampa, podelila je fascinantne priče o porodici Tramp koje će vas zasigurno iznenaditi – jer kada Ivana odluči da ispriča sve, ona zaista ispriča sve.
07. 11. 2024. u 13:21
Komentari (0)