SLATKA GIBANICA SA ORASIMA: Idealan spoj hrskavog i sočnog koji se lako pravi
Ovakva gibanica se lako priprema, a još lepša postaje kada se ujedine mirisi svežeg testa, pečenih oraha i tople šolje čaja. Uz svaki zalogaj, uživaćete u kontrastu tekstura – spolja hrskava, a iznutra neverovatno sočna i mekana.

foto: Printscreen Youtube/Kuhinja Valentina Mašković
Sastojci:
- 250g tankih kora za pitu
- 250g krupnije mlevenih oraha
- 250g šećera (može i manje)
- 2dl jogurta
- 1dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 veća jajeta (+1 za premazivanje po potrebi)
Priprema:
U posudu za mešanje staviti šećer, jaja, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro promešati da se šećer istopi.
Nakon toga dodati orahe i ulje, pa sve dobro promešati. Okruglu vatrostalnu posudu malo nauljiti pa obložiti zidove i dno sa tri kore tako da se napravi gnezdo. Uzimati jednu po jednu koru i dobro ih natopiti dobijenim filom pa ređati u posudu. Poslednje dve kore staviti preko svega pa višak kora od „gnezda“ prebaciti na unutra i sve premazati sa malo fila, ili ako vam nije ostalo fila umutiti jedno jaje, pa premazati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40min. Poslednjih 10 minuta po potrebi prekriti gužvaru alu folijom da ne bi zagorela po površini.
Nakon pečenja ostaviti je da se malo ohladi i servirati toplu ili hladnu. Prijatno!
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PITA SA PIRE KROMPIROM, ŠUNKOM I SIROM: Morate je probati, fantastičnog je ukusa
11. 01. 2025. u 07:00Novosti online

PITA KROMPIRUŠA BEZ KORA: Uživajte u tradicionalnom receptu koji se sprema u samo nekoliko koraka (VIDEO)
01. 01. 2025. u 09:00Novosti online

POSNA PITA SA PEČURKAMA: Brzo se priprema i garantuje savršen ukus
18. 12. 2024. u 07:00

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - KRAH BRAKA ANE IVANOVIĆ I BASTIJANA: Švajnštajger skinuo burmu (FOTO)
AKO se uopšte i sumnjalo u razvod Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, sada dileme više nema.
18. 04. 2025. u 07:51
Komentari (0)