VINOGRADARSKA POGAČA: Simbol trpeze za Svetog Trifuna, oduševiće sve ukućane

Jovana Vasić

14. 02. 2025. u 07:00

Vinogradarska pogača je simbol trpeze za Svetog Trifuna, možete jednostavno da je napravite i da uživate u ovom danu!

ВИНОГРАДАРСКА ПОГАЧА: Симбол трпезе за Светог Трифуна, одушевиће све укућане

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 700 g brašna za hleb
  • 200 g krem sira
  • 180 ml jogurta
  • 80 g putera
  • 80 ml ulja
  • 15 g suvog kvasca
  • 180 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje i 1 žumance
  • 2 kašičice soli

Za premazivanje:

  • 1 belance
  • semenke po želji

Priprema:

Kako biste napravili ovu pogaču, prvo zagrejte mleko i ubacite kvasac i šećer, pa ostavite da se kvasac aktivira. U jednu činiju prosejte brašno i so, pa sipajte celo jaje, jedno žumance, jogurt i kvasac, pa zamesite testo. Prebacite ga na radnu površinu i umesite testo, tako da bude mekano. Testo uobičajeno oblikujte u kuglu i vratite u činiju, pa prekrijte najlonskom folijom i ostavite da se diže sat vremena.

Nakon toga premesite testo i podelite na dve veće i jednu manju kuglu. Podmažite okruglu tepsiju za pogače i u centar stavite najmanju kuglu, od nje odvojite deo testa.

Tepsiju, veličine 28 cm podmazati i najmanju kuglu oblikovati i staviti na sredinu tepsije. Jednu veliku kuglu rastanjite u pravougaonik 36 dužine, odsecite višak i taj višak spojite sa testom koje ste odvojili. Od tog viška napravite kuglice i stavite na stranu. Pravougaonik, odnosno trakice koje ste isekli od njega premažite puterom.

Na svaku traku stavite komadić krem sira i uvijte u male rolate. Od druge velike kugle testo razvaljajte u krug i premažite puterom, pa isecite na 6 trouglova. Na širi deo trougla stavite krem sir i uvijte u kiflu svaki trougao. Nakon toga oko centralne kugle u tepsiji rasporedite male rolate, a kiflice stavite do ivice tepsije. Između poubacujte kuglice. Prekrijte najlonskom folijom i ostavite da se digne.

Nakon toga je premažite belancetom koje ste umutili i pospite semenkama, po želji. Tako oblikovanu pogaču pecite u rerni na 180 stepeni C oko 45 minuta, ili dok ne porumeni. Uživajte!

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDVA ČEKAM DA UĐEM U RING: Sara Ćirković započela pripreme za meč za svetsku profesionalnu titulu