HRSKAVI ŠTAPIĆI OD KROMPIRA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM: Savršeno idu uz razna jela, a i sama po sebi su svojevrsni specijalitet

Jovana Vasić

04. 03. 2025. u 08:00

Ne mogu da prestanu da se jedu koliko su neodoljivi. Svi ljubitelji ovog povrća biće oduševljeni receptom.

ХРСКАВИ ШТАПИЋИ ОД КРОМПИРА СА БЕЛИМ ЛУКОМ И ПАРМЕЗАНОМ: Савршено иду уз разна јела, а и сама по себи су својеврсни специјалитет

foto: Printscreen Instagram - sezzy.brown

Sastojci:

  • 4–5 velikih belih krompira,
  • 1/3 šolje masti (po izboru)
  • 750 ml ulja za prženje
  • parmezan
  • beli luk u granulama

Priprema:

Zagrejte rernu na 130°C.

Oljuštite krompir i izrendajte ga na kolutove. Potom u krompir dodajte mast ili ulje i so, i dobro promešajte.

Obložite kalup za hleb papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite krompir u kalup. Prekrijte još jednim listom papira za pečenje, pritisnite ga tako da papir prione uz krompir, i pecite u rerni 2 sata i 30 minuta.

Ostavite krompir da se hladi 20 minuta. Potrebno je da ga pritisnete nečim teškim dok se hladi i steže u frižideru. Na primer, možete koristiti pravougaonu činiju napunjenu vodom. Ostavite krompir u frižideru najmanje 6–8 sati ili preko noći.

Dobijenu "čvrstu ploču" od krompira isecite na štapiće širine 2–3 cm.

U šerpi zagrejte ulje do visokih temperatura, oko 180°C. Krompiriće treba pržiti brzo, jer što su duže u ulju, to je veća šansa da će se raspasti. Pažljivo stavite krompiriće u vrelo ulje i pržite ih 3–5 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Izvadite krompiriće iz ulja, dobro ih procedite i nežno pospite mešavinom soli sa belim lukom. Prebacite ih na tanjir za serviranje, narendajte svež parmezan preko i uživajte!

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U UKRAJINI: Zelenski je doneo odluku koja je šokirala mnoge