HRSKAVI ŠTAPIĆI OD KROMPIRA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM: Savršeno idu uz razna jela, a i sama po sebi su svojevrsni specijalitet

Jovana Vasić

04. 03. 2025. u 08:00

Ne mogu da prestanu da se jedu koliko su neodoljivi. Svi ljubitelji ovog povrća biće oduševljeni receptom.

ХРСКАВИ ШТАПИЋИ ОД КРОМПИРА СА БЕЛИМ ЛУКОМ И ПАРМЕЗАНОМ: Савршено иду уз разна јела, а и сама по себи су својеврсни специјалитет

foto: Printscreen Instagram - sezzy.brown

Sastojci:

  • 4–5 velikih belih krompira,
  • 1/3 šolje masti (po izboru)
  • 750 ml ulja za prženje
  • parmezan
  • beli luk u granulama

Priprema:

Zagrejte rernu na 130°C.

Oljuštite krompir i izrendajte ga na kolutove. Potom u krompir dodajte mast ili ulje i so, i dobro promešajte.

Obložite kalup za hleb papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite krompir u kalup. Prekrijte još jednim listom papira za pečenje, pritisnite ga tako da papir prione uz krompir, i pecite u rerni 2 sata i 30 minuta.

Ostavite krompir da se hladi 20 minuta. Potrebno je da ga pritisnete nečim teškim dok se hladi i steže u frižideru. Na primer, možete koristiti pravougaonu činiju napunjenu vodom. Ostavite krompir u frižideru najmanje 6–8 sati ili preko noći.

Dobijenu "čvrstu ploču" od krompira isecite na štapiće širine 2–3 cm.

U šerpi zagrejte ulje do visokih temperatura, oko 180°C. Krompiriće treba pržiti brzo, jer što su duže u ulju, to je veća šansa da će se raspasti. Pažljivo stavite krompiriće u vrelo ulje i pržite ih 3–5 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Izvadite krompiriće iz ulja, dobro ih procedite i nežno pospite mešavinom soli sa belim lukom. Prebacite ih na tanjir za serviranje, narendajte svež parmezan preko i uživajte!

(still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako prepoznati simptome prolećne alergije pre nego što postanu ozbiljni?