TRADICIONALNI TURSKI RECEPT ZA SARMICE OD ZELJA: Harmonija ukusa u svakom zalogaju
Ovaj tradicionalni specijalitet odiše bogatim ukusima i savršenim spojem začina.

Foto: Jutjub printskrin/Jelajelena Petrovic
Sastojci:
- Listovi zelja 300 g – oko 70 – 80 listova
- 1 šolja pirinča baldo ili arborio
- 2 glavice luka sitno iseckane 400 gr
- Maslinovo ulje, 150 ml
- Pinjoli, 25 g
- Crna ribizla, sušena, 25 g – 2 kašičice
- Mleveni cimet, 1 kašičica
- Mleveni pimento, 1 kašičica
- Suva menta, 2 kašićice
- Crni biber, 1/2 kašičice
- Šećer, 2 kašičice
- So, 2 kašičice
- 1 šolja vode, 200 ml
- Limunov sok, ½ limuna, 2 kašike
- Kopar, seckani, 1/2 šolje
- Peršun, seckani 1/4 šolje (opciono)
- Kriške limuna i ekstra devičansko maslinovo ulje za ukras
Priprema:
Potopite pirinač u slanu toplu vodu na 1 sat, operite i isperite dok voda ne bude bistra. Potopite i listove zelja u vodu na 1 sat; operite, isperite i ocedite. Ako koristite sveže / nekuvane listove ili ako nisu mekani, blanširajte u kipućoj vodi 2 minuta
Luk vrlo sitno iseckati. U tiganju zagrejati 100 ml maslinovog ulja i pržiti pinjole dok ne porumene. Dodajte luk i pržite 15 minuta uz stalno mešanje dok ne omekša i ne postane svetlobraon. Dodajte pirinač i pržite 2-3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte ribizle i mešajte još 1-2 min.
Dodajte začine: cimet, pimento, nanu, crni biber, šećer i so. Promešajte da se svi sastojci sjedine i dodajte 1 šolju vrele vode i 2 kašike limunovog soka. Pokrijte poklopcem i kuvajte dok se voda ne upije. Isključite ringlu i prebacite fil u činiju ili pleh da se ohladi.
Kada se prohladi dodati seckani kopar i peršun i izmešati da se sjedini i ostaviti na stranu. Položite listove, sjajnom stranom nadole, grubom stranom sa venama okrenutim nagore. Odrežite vrh stabljike i dodajte 1 kašičicu fila na sredinu listova. Preklopite stranice listova u sredinu i urolajte list da umotate fil u cilindar. Stavite nekoliko praznih listova na dno velikog lonca i pokapajte malo maslinovog ulja.
U šerpu rasporedite sarme i na njih dodajte par kriški limuna. Pokrijte teškom pločom koja stane u lonac i lagano pritisnite. Dodajte 50 ml maslinovog ulja na vrh i dodajte vrelu vodu dok umotani listovi ne budu malo potopljeni (oko 300 ml). Pokrijte poklopac i uključite vatru i kada proključa prebacite na nižu vatru i kuvajte 40 – 45 min.
Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta pre serviranja ili poslužite hladno. Pre serviranja ukrasite kriškama limuna i pokapajte ekstra devičansko maslinovo ulje.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

RECEPT ZA SAVRŠEN NEDELjNI RUČAK: Spanać sa mlevenim mesom
23. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić

RUČAK KOJI SE BRZO SPREMA, A JOŠ BRŽE POJEDE: Zapečena jaja sa pečurkama i sirom
22. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić

STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA: Papazjanija, oduševiće i one izbirljive
21. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić

ČORBAST PASULj SA DIMLjENOM SLANINOM: Pravo zimsko jelo, vrlo zasitno i jako
20. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić

PRVA REAKCIJA - ŠEŠELj OTKRIO ŠTA SLEDI Veliko upozorenje lidera radikala: Srpski izdajnici sada vide svoju šansu, Dodik mora biti oprezan
PREDSEDNIK SRS dr Vojislav Šešelj kaže za ATV da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mora biti oprezan nakon presude i da srpski izdajnici u ovome vide svoju šansu.
26. 02. 2025. u 15:17

CEO TEKST SPORAZUMA IZMEĐU SAD I UKRAJINE: Udarac za Zelenskog - ništa od bezbednosnih garancija za Kijev
UKRAJINSKI mediji objavili su puni tekst sporazuma o prirodnim resursima koji Ukrajina i SAD planiraju da potpišu u narednom periodu.
26. 02. 2025. u 15:42

OMER ODGAJAN KAO MUSLIMAN: Sa 20 godina saznao da je Srbin - Dragoljub (FOTO/VIDEO)
BIO je Dragoljub, Omer, pa ponovo Dragoljub. Preživeo je ustaški pokolj nadomak Doboja 1941. i logor Gradiška i nakon dve decenije boravka kod pomajke i po domovima, vratio se porodici.
26. 02. 2025. u 11:10
Komentari (0)