POSNI PIRINAČ SA TIKVICAMA I PARADAJZOM: Recept koji će vam dobro doći u danima posta, a opet ukusno i zasitno jelo
Jelo koje odlično ide kao prilog uz razna jela, ali može biti i potpuno savršeno samostalno jelo.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 530 ml povrtnog bujona, podeljeno
- 175 ml suvog belog vina
- 60 ml maslinovog ulja, podeljeno
- ½ srednjeg luka, isečenog na kockice
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice mlevene paprike
- ¾ kašičice sušenog origana
- 1 velika tikvica, oko 150 g
- 225 g čeri paradajza
- 15 g listova bosiljka
Priprema:
Prvo pripremite povrće za rižoto, naseckajte luk i beli luk. Zatim naseckajte tikvice na polukrugove, a paradajz na pola po dužini. Složite listove bosiljka i isecite ih na tanke trake. U velikom loncu zagrejte 30 ml maslinovog ulja na srednjoj vatri.
Zatim ubacite pirinač. Pržite 1 minut, često mešajući dok pirinač ne postane providan na ivicama. Odmah dodajte belo vino i mešajte. Kuvajte 1-2 minuta dok alkohol ne ispari. Dok se ovo kuva u drugom malom loncu, zagrejte bujon, pa ostavite sa strane. Dodajte origano, so i biber u šerpu za rižoto i 415 ml zagrejanog bujona. Malo smanjite vatru i kuvajte 12-14 minuta dok se tečnost ne upije, redovno mešajući.
Smanjite toplotu. Umešajte preostalih 65 ml bujona. Kuvajte još 2-3 minuta, redovno mešajući, pa ostavite rižoto na stranu. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na jakoj vatri. Dodajte narezane tikvice. Pržite 60-90 sekundi pre nego što ih okrenete, pa pržite drugu stranu još 30-60 sekundi. Izvadite ih iz tiganja, ali ostavite ulje u tiganju. Dok je tiganj još na jakoj vatri, dodajte paradajz isečen na kolutiće. Pržite 30-60 sekundi, dok ne počne da omekšava na ivicama. Izvadite iz tiganja.
U rižoto umešajte tikvice, paradajz i ¾ bosiljka. Servirajte odmah, posuto preostalim bosiljkom i biberom i solju po želji. Uživajte!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

MUSAKA OD PASTE I PEČURAKA: Preukusan i jednostavan ručak koji se brzo sprema
12. 03. 2025. u 09:00

UKUSAN RUČAK KOJI ĆE I DECA OBOŽAVATI: Loptice od pire krompira punjene mesom i sirom
31. 01. 2025. u 09:00

TRAMP IMA NOVI SPORAZUM ZA ZELENSKOG Ukrajinci zgroženi: "Ovo je pljačka"
SJEDINjENE Američke Države guraju sveobuhvatan novi sporazum kojim žele da preuzmu kontrolu nad ključnim ukrajinskim rudnim i energetskim resursima, ne nudeći zauzvrat nikakve bezbednosne garancije Kijevu – što predstavlja značajnu eskalaciju u odnosu na prethodne zahteve.
29. 03. 2025. u 15:29

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

MILICA BEZ POSLA: Tragačica dobila otkaz, završila na Birou za zapošljavanje - kao tehnološki višak! Od tada nije našla novi
JOKANOVIĆEVA se nalazi na Birou za zapošljavanje, a ovu temu javno je pokrenula voditeljka RTS-a Tanja Peternek Aleksić.
28. 03. 2025. u 15:24
Komentari (0)