MUSAKA SA PATLIDŽANOM I ŠAMPINJONAMA: Savršeno sočna, prepuna sosa i idealna za ručak
Ručak koji se brzo sprema i još brže pojede.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 3 srednja patlidžana, narezani na kolutove od 5 cm debljine
- 1 kg naseckanih šampinjona
- 30 ml putera
- 1 veliki luk, iseckan
- 2 čena belog luka, iseckana
- 170 g paradajz paste
- 60 ml seckanog svežeg peršuna
- prstohvat origana
- prstohvat bosiljka
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat cimeta
- 60 ml suvog crnog vina
- sveže rendani biber
- 120 g prezli
- 120 g rendanog parmezana
- 4 jajeta, umućena
- 120 g putera
- 120 g brašna
- 350 ml toplog mleka
- 4 žumanca
Priprema:
Kako biste napravili musaku, prvo patlidžan lagano posolite i pecite u nauljenom plehu na 176 stepeni 15 minuta ili dok ne omekša. Propržite pečurke u 3 supene kašike putera, zajedno sa lukom i belim lukom. Dodajte paradajz pastu, peršun, origano, bosiljak, so, biber, cimet i vino. Kuvajte dok se tečnost ne upije. Dodajte prezle, parmezan i razmućena jaja, promešajte i sklonite sa vatre.
Napravite beli sos. Rastopite puter na laganoj vatri. Umutite brašno. Zatim umutite mleko, pa nastavite da mutite dok ne postane gusto. Umutite i žumanca. Maslacem premažite veliku posudu za tepsiju. Pokrijte dno kriškama patlidžana, zatim polovinom sosa od pečuraka.
Dodajte preostali patlidžan i prelijte preostalim sosom od pečuraka. Na kraju prelijte belim sosom. Po želji pospite prezlama i dodatno rendanim sirom. Peći na 176 stepeni 35 minuta, pokriveno folijom. Skinite foliju i pecite još 15 minuta.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NAPRAVITE PASTU SA CEZAR SALATOM: Preukusan, zdrav i brzinski ručak
09. 04. 2025. u 11:30

RECEPT ZA UKUSAN LAGANI OBROK: Pasta primavera, osvaja na prvi zalogaj
05. 04. 2025. u 10:00

"RECITE MI..." Tramp se nagnuo ka Porošenku, pa mu postavio pitanje koje ga je ostavilo u čudu
AMERIČKI lider Donald Tramp je tokom svog prvog predsedničkog mandata pitao bivšeg ukrajinskog lidera Petra Porošenka o tome da li je Krim Rusija.
13. 04. 2025. u 15:45

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

PRAVAC BEOGRAD: Hrvatski pevač posle hapšenja stigao u Srbiju - Mile Kekin došao dan posle skandala
MILE Kekin je uhapšen u petak ujutru, a posle ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu, nakon što je izneo svoju odbranu.
12. 04. 2025. u 20:23
Komentari (0)