PATLIDŽAN SALATA SA SVETE GORE: Poznatija kao melidžano salata, je jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje

Jovana Vasić

05. 03. 2025. u 13:30

Plavi paradajz koji se vrlo bojažljivo koristi u srpskom kulinarstvu, u Grčkoj sedi na tronu i sjajan je u njihovoj musaki.

ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње

Foto: Shutterstock

Dovoljno ga je poslužiti uz fetu i gusto maslinovo ulje, a ova salata je dokaz koliko može biti ukusan sam po sebi uz dodatak vrlo malo jednostavnih sastojaka.

Sastojci:

  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna
  • 6 patlidžana
  • 2 crvene pečene paprike
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 mladi luk sitno iseckan (po želji)
  • ½ ceđenog limuna
  • 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dve veže crvene paprike da se ispeku zajedno sa njih oko 20 minuta.

Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a pomom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cediljku da  otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi isterali višak tečnosti.

Isecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu činiju. Dodajte sitno usitnjen beli luk i ostatak sastojaka - peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.

Promešajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.

Servirajte uz prepečeni hleb i feta sir.

Prijatno!

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEKUTA DRŽALA GOVOR I PEVALA Ana rasplakala sve na komemoraciji Popoviću: Borio se u 3 godišnja doba, verovao je da će sve biti u redu...