NAJLEPŠE 4 FRANCUSKE POSLASTICE KOJE SVI OBOŽAVAJU: Lako se prave, a pružaju maksimalan užitak, prste ćete da poližete (FOTO)
FRANCUSKE poslastice su pravi raj za nepca i zbog toga su sve popularnije i kod nas!
Deserti su u zemlji Gala stvarani i usavršavani vekovima, pa zbog toga mnogi tvrde da Francuska celom svetu s razlogom diktira modu kad su slatke delicije u pitanju. Ne morate da idete u Pariz da biste u njima uživali, možete lako da ih spremite i kod kuće.
Dobra vest je da vam za pripremu nisu potrebne neke posebne veštine!
Makaronsi
Sastojci:
Kolač
-2 belanca
-1 šolja bademovog brašna
-1 šolja šećera u prahu
-3 velike kašike šećera kristal
-1 prstohvat soli
-1 velika kašika boje, po izboru
Krem
-100 g maskarponea
-100 g krem sira
-100 ml pavlake
-100 g šećera u prahu
-1 vanila šećer
-1 velika kašika boje, po izboru
Priprema:
1. Mutite belanca i so u prigodnoj posudi, a pre nego što dobijete sneg sipajte šećer i nastavite da mutite dok masa ne dobije čvrstinu, pa sipajte boju i ponovo izmutite.
2. U posebnoj posudi pomešajte bademovo brašno i šećer u prahu, dobro izmešajte. Sipajte zatim u smesu umućena belanca i sve zajedno opet mutite da dobijete gladak krem.
3. Stavite krem u špric, pa na pleh koji ste obložili papirom. Uz pomoć šprica pravite jednake krugove.
4. Ostavite krugove da uhvate koricu, najmanje 90 minuta, ne treba da se lepe kada ih dodirnete.
5. Prebacite krugove u rernu i dodatno ih sušite 15 minuta na 100 stepeni.
6. U posebnoj posudi za krem pomešajte maskarpone, krem sir boju, šećer i vanilu, dobro umutite, a u drugoj posudi izmiksajte pavlaku pa dodajte u smesu sa sirom i dobro promešajte.
7. Kada se makaronsi dobro ohlade, premažite ih i zalepite.
Krem brule
Sastojci:
-8 žumanaca
-750 ml mlečnog krema
-200 g šećera kristal
-4 velike kašike smeđeg šećera
-so
Priprema:
1. Sipajte u prigodnu šerpu mlečni krem i kristal šećer, promešajte i zagrejte na ringli do ključanja, pa sklonite sa šporeta.
2. Blago ohlađenu tekućinu posle 15 minuta vratite na ringlu i ponovo zagrejte. Čim smesa opet proključa, sipajte žumanca i smeđi šećer i promešajte.
3. Uključite rernu da se zagreje na 160 stepeni, rasporedite dobijenu smesu u prigodne kalupe, preko smese pospite još malo smeđeg šećera i pecite oko pola sata.
4. Ukrasite krem brule, po želji, svežim voćem.
Tartalete sa malinama
Ako su maline kiselije, pospite ih šećerom u prahu, a umesto svežih malina možete da koristite i slatko
Sastojci:
Testo
-1 žumance
-150 g brašna
-75 g putera
-35 g šećera u prahu
-1 velika kašika mleka
-1 prstohvat soli
Nadev
-150 g malina
-2 jaja
-100 g krem sira
-1 dl pavlake
-70 g šećera
-1/2 limete, kora
-1 velika kašika skroba
-2 lista želatina
Priprema:
1. Pomešajte brašno sa šećerom u prahu, sipajte so. Isecite na komade puter i utrljajte ih prstima u smesu dok se ne stvore mrvice, pa dodajte žumance i kašiku mleka. Mesite sve dok ne dobijete glatko testo.
2. Pokrijte testom 6 kalupa za tartalete. Treba dobro da se zalepi za dno i po stranama kalupa, a nakon toga izbockajte viljuškom kore da se ne podigne testo i stavite kalupe u frižider na 20 minuta.
3. Dok se kore hlade ugrejte rernu na 180 stepeni. Pecite tartalete oko 15 minuta, dok kore ne porumene i ostavite ih da se ohlade.
4. Za nadev, sipajte šećer u blender i koru pola limete, mešajte dok limeta ne pusti dobro miris i boju, pa dodajte krem sir, pavlaku, skrob i jaja i dobro promešajte, a potom izgnječite nekoliko velikh malina i sastavite sa masom.
5. Prokuvajte smesu na niskoj temperaturi ili na paru 5 minuta.
6. Natopite listove želatina u hladnoj vodi, ocedite, stavite u blago rashlađen krem i dobro promešajte.
7. Kada se krem ohladi, napunite tartalete, po svakoj poređajte sveže maline i stavite u frižider da se hlade 2-3 h pre služenja.
Mini ekleri Pariz
Sastojci:
Kora
-1 velika kašika kakaa
-60 g putera
-70 g smeđeg šećera
-70 g belog brašna
Testo
-4 jaja
-80 g putera
-125 g belog brašna
-1 dl mleka
-1 dl vode
-2 male kašike šećera kristal
-1/2 male kašike soli
Krem šantili
-400 g slatke pavlake
-60 g šećera
-ekstrakt vanile
Priprema:
1. U prigodnoj posudi umutite puter i šećer, dodajte brašno i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Testo podelite na dva dela. U jedan sipajte kakao kroz cediljku da bi izbegli stvaranje grudvica,
2. Oba dela testa pokrijte folijom i razvucite oklagijom pa ostavite u frižider, neka odstoje na 2 h. Ako testo odstoji u frižideru, prilikom pečenja se neće rasprsnuti, a biće hrskavo.
3. Za to vreme u prigodnu šerpu sipajte mleko, vodu, šećer, so i puter i stavite na ringlu. Kada provri, skinite sa vatre i sipajte odjednom brašno, mešajte masu dok se sve dobro ne sjedini, pa šerpu vratite na umerenu vatru i mešajte do 2 minuta da ispari suvišna vlaga, odnosno dok se testo ne odvoji od ivica šerpe.
4. Kada se ohladi, dodajte neprestano mešajući jedno po jedno jaje. Sjedinjenu masu sipajte u špric i pravite eklere veličine oko 3 cm pa ih stavite na pleh obložite papirom za pečenje.
5. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite oko 1/2 h, dok ne narastu i ne dobiju zlatnu boju.
6. Umutite potom pavlaku, dodajte polako šećer i vanilu, sve stavite u šrpic i sa donje strane svakog eklera sipajte krem.
(Kurir Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
KREMASTI KOLAČ OD SAMO PAR SASTOJAKA: Topi se u ustima, a gotov je za 15 minuta
06. 10. 2023. u 12:00
TAČNO NA OVOM MESTU BI MOGAO POČETI TREĆI SVETSKI RAT: Putin ga smatra svojom teritorijom, NATO trupe već raspoređene
OVAJ snegom prekriveni granični most između dve srednjovekovne tvrđave u delu Estonije gde se govori ruski, mogao bi biti mesto gde će započeti treći svetski rat, piše Politiko.
26. 12. 2024. u 08:55
POJAVILA SE ŠOK TVRDNjA: "Rusi su oborili avion u Kazahstanu, pogledajte tragove eksplozije na repu letelice"
AVION Azerbejdžan erlajnsa, koji se 25. decembra srušio na putu za Rusiju, možda je oboren ruskom raketom zemlja-vazduh, prema izveštajima ruskih medija koji nisu naklonjeni Kremlju i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
26. 12. 2024. u 07:44
A POSLEDICE? Kina gradi najveću hidroelektranu na svetu - iseliće milione ljudi, "keširaće" neverovatne 35 milijarde dolara
PROIZVODIĆE trostruko više od 88.2 milijarde kWh, koliki je projektovani kapacitet trenutno najveće hidroelektrane na svetu - "Tri klanca" u centralnoj Kini.
26. 12. 2024. u 14:37
Komentari (0)