OMILJENA BAJADERA TORTA: Savršenstvo koje se ne zaboravlja
Odličan recept za ukusnu kremastu poslasticu.
Sastojci:
Kore – sve 3:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 10 gr praška za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 300 gr mlevenog keksa
- 300 ml toplog mleka
- 250 gr margarina ili maslaca
- 150 gr šećera u prahu
- 150 gr pečenog, mlevenog lešnika
Glazura:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 gr crne čokolade
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca.
Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera.
Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu.
Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.
Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.
Ohlađen biskvit preseći na 3 dela.
Keks preliti toplim mlekom i izmešati.
Posebno umutiti maslaca sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti.
Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.
Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta.
Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru.
U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati. Prohlađenim preliti tortu ili dekorisati po želji.
Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
RUSI IZVELI VELIKI NAPAD NA KIJEV: Ispaljeno 90 projektila, više od pet sati trajala vazdušna opasnost
ZBOG ruskih vazdušnih udara, istočni deo Ukrajine bio je u vazdušnoj opasnosti više od pet sati, saopštila je ukrajinska vojska, a Moskva je pokrenula nekoliko talasa napada na Kijev i druge gradove.
06. 10. 2024. u 11:09
ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE ILONA MASKA ZA AMERIKU: Ako Tramp ne pobedi...
BIVŠI američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp održao je miting u gradu Batleru u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, na mestu gde je 13. jula preživeo atentat.
06. 10. 2024. u 08:14
"O TRI STVARI NE ŽURI GOVORITI" Iza mudrosti vladike Nikolaja krije se velika lekcija
VLADIKA Nikolaj Velimiropvić isticao je da o tri stvari o ne treba žuriti govoriti.
06. 10. 2024. u 12:47
Komentari (0)