BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA: Po receptu DŽejmija Olivera, jednostavan slatkiš za sve prilike
Torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera je aromatična i prepuna ukusa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 225 g putera, sobne temperature, isečenog na kockice, plus dodatak za podmazivanje
- 450 g jabuka, grubo iseckanih
- 200 g urmi
- 100 g suvog grožđa
- 4 velika jajeta, izlupana
- 150 g brašna bez glutena, plus jedna kašičica
- 100 g mlevenih badema
- 1½ kašike praška za pecivo bez glutena
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- 1 prstohvat muskatnog oraščića
- 2 kašike oraha
- 2 kašike smeđeg sitnog šećera
Priprema:
Kako biste napravili ovu tortu zagrejte rernu na 180°. Podmažite dno okruglog kalupa za torte prečnika 23 cm i obložiti papirom za pečenje. Maslac isecite na kockice, a jabuke grubo iseckajte. Stavite jabuke i puter u blender sa urmama i polovinom suvog grožđa i blendirajte dok se ne sjedine.
Umutite jaja i jednu trećinu umešajte u činiju sa mešavinom jabuka. U posebnoj posudi pomešajte brašno, bademe, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Narendajte muskatni oraščić. Dodajte trećinu u mešavinu jabuka i izmešajte, a zatim nastavite sa dodavanjem i mešanjem mešavine jaja i brašna u naizmeničnim serijama dok se sve ne pomeša.
Završite tako što ćete da umešate preostalo suvo grožđe, pa sipajte u pripremljen kalup za torte. Pomešajte orahe, smeđi šećer i dodatnu kašičicu bezglutenskog brašna u činiji i razbacajte po torti.
Pecite 50 do 60 minuta, dok ne porumeni i ne bude pečena. Ostavite tortu da se hladi u kalupu 10 minuta pre nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Premažite je šlagom i uživajte.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

LAGANA I KREMASTA: Puslica torta, starinska poslastica sa kojom nema greške
13. 01. 2025. u 13:00Novosti online

RECEPT ZA ČUVENU ROZEN TORTU: Poslastica koja odoleva vremenu - SAvršen slatkiš za Badnje veče
05. 01. 2025. u 15:00Novosti online

PESAK TORTA - DOSTOJNA SVAKE PRAZNIČNE TRPEZE: Slatka i neodoljiva, a sprema se brzo, lako i bez pečenja
24. 12. 2024. u 11:00Novosti online

FENOMENALNA ČUPAVAC TORTA: Kremasta, sočna, ne peče se i pravi očas posla (VIDEO)
22. 12. 2024. u 15:00

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)