BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA: Po receptu DŽejmija Olivera, jednostavan slatkiš za sve prilike

Jovana Vasić

14. 01. 2025. u 18:58

Torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera je aromatična i prepuna ukusa.

БЕЗГЛУТЕНСКА ТОРТА СА ЈАБУКАМА: По рецепту Џејмија Оливера, једноставан слаткиш за све прилике

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 225 g putera, sobne temperature, isečenog na kockice, plus dodatak za podmazivanje
  • 450 g jabuka, grubo iseckanih
  • 200 g urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 velika jajeta, izlupana
  • 150 g brašna bez glutena, plus jedna kašičica
  • 100 g mlevenih badema
  • 1½ kašike praška za pecivo bez glutena
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • 1 prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 kašike oraha
  • 2 kašike smeđeg sitnog šećera

Priprema:

Kako biste napravili ovu tortu zagrejte rernu na 180°. Podmažite dno okruglog kalupa za torte prečnika 23 cm i obložiti papirom za pečenje. Maslac isecite na kockice, a jabuke grubo iseckajte. Stavite jabuke i puter u blender sa urmama i polovinom suvog grožđa i blendirajte dok se ne sjedine.

Umutite jaja i jednu trećinu umešajte u činiju sa mešavinom jabuka. U posebnoj posudi pomešajte brašno, bademe, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Narendajte muskatni oraščić. Dodajte trećinu u mešavinu jabuka i izmešajte, a zatim nastavite sa dodavanjem i mešanjem mešavine jaja i brašna u naizmeničnim serijama dok se sve ne pomeša.

Završite tako što ćete da umešate preostalo suvo grožđe, pa sipajte u pripremljen kalup za torte. Pomešajte orahe, smeđi šećer i dodatnu kašičicu bezglutenskog brašna u činiji i razbacajte po torti.

Pecite 50 do 60 minuta, dok ne porumeni i ne bude pečena. Ostavite tortu da se hladi u kalupu 10 minuta pre nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Premažite je šlagom i uživajte.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA POBEDA RUSA U ČASOVOM JARU: Izbačeni su, u toku čišćenje stambenih zgrada