STARINSKI SPECIJALITET ČEŠKET: Neobičan spoj žitarica i piletine sprema se generacijama

Jovana Vasić

07. 01. 2025. u 09:00

Češket je vrlo stari recept koji se prenosio sa generacije na generaciju. Deo je hercegovačke tradicije i pravi se uvek za Božić. Češket se sprema sa piletinom bez kosti i žitaricom poput ječma ili pšenice.

СТАРИНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ ЧЕШКЕТ: Необичан спој житарица и пилетине спрема се генерацијама

Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 300 g ječma
  • 500 g piletine
  • 50 g putera

Priprema:

Za češket treba prvo da operete ječam u nekoliko voda, a zatim ga stavite u ekspres lonac potpuno potopite u vodi i kuvajte do ključanja.

Posolite pileće meso sa kostima, stavite u lonac sa vodom i kuvajte na visokoj temperaturi sat vremena dok kosti ne počnu da se odvajaju od mesa. Nakon što je piletina kuvana, skinite kožicu, odvojite meso od kostiju i usitnite ga prstima da bude poput konca.

Iskoristite vodu u kojoj se kuvala piletina i tu ubacite kuvani ječam i isitnjeno meso. Sve kuvajte na umerenoj temperaturi, a zatim nakon 40 minuta sklonite sa ringle, dodajte začine i prelijte istopljenim puterom. Uživajte u češketu!

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA U PRIŠTINI: Kikl dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade, za njega Kosovo nije država