IDEJA ZA POSNI RUČAK: Testenina sa belim lukom, belim vinom i prokeljom

Новости онлине

30. 03. 2025. u 08:30

Ukusan posni recept za testeninu sa belim vinom i belim sosom od belog luka i pečenim prokeljom, za koji je potrebno svega 30 minuta i deset sastojaka. Ovo vegetarijansko jelo je toliko kremasto i ukusno, da će oni koji su zakleti mesožderi da "oližu tanjir".

ИДЕЈА ЗА ПОСНИ РУЧАК:  Тестенина са белим луком, белим вином и прокељом

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • pakovanje posne testenine
  • 500 g prokelja, prepolovljenih
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 velika čena belog luka, seckana
  • 1/3 šolje suvog belog vina 
  • 4 kašike kukuruznog skroba
  • 1 3/4 šolje nezaslađenog običnog bademovog mleka
  • 4 kašike nutritivnog kvasca
  • 1/4 šolje veganskog parmezana (plus za serviranje)

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite prokelj (prokulice) u pleh. Prelijte ih uljem, obilno začinite solju i biberom i promešajte. Poređajte u jednom sloju i ostavite sa strane. Stavite veliki lonac vode da provri i obilno posolite.

Dok čekate vodu da proključa, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Kada se dobro zagreje, dodajte ulje i beli luk, dinstajte oko 3 minuta dok beli luk ne postane blago zlatno smeđe boje, a zatim dodajte vino. Budite oprezni - može da se zapali, ali samo nakratko. Mešajte i dinstajte dva do četiri minuta, ili dok se vino ne smanji za otprilike polovinu.

Dodajte kukuruzni skrob i umutite, pa uspite bademovo mleko i nastavite da mešate. U ovom trenutku, biće veoma grudvasto - što je normalno.

Prebacite sos u blender, dodajte nutritivni kvasac, so i biber i veganski parmezan. Blendajte na visokoj brzini dok sos ne postane kremast i gladak. Probajte i prilagodite ukus po potrebi, dodajući još veganskog parmezana.

Prebacite sos nazad u tiganj i zagrejte dok ne pusti ključ. Smanjite vatru i povremeno ga mešajte dok se testenina ne skuva. Ako vam se učini da je previše gust, razblažite ga bademovim mlekom, a ako je previše retko, samo pojačajte toplotu na srednju da biste podstakli zgušnjavanje. Stavite prokulice u rernu i pecite ih 12-15 minuta ili dok blago ne porumene i ne omekšaju. Promešajte ih jednom za to vreme.

Paralelno dodajte testeninu u ključalu vodu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer želite da testenina i prokelj budu gotovi otprilike u isto vreme.

Kada se skuva, testeninu ocedite i dodajte direktno u sos, zajedno sa polovinom prokelja. Promešajte da se sjedine. Začinite sa malo više veganskog parmezana za dodatnu aromu.

Poslužite sa preostalim prokeljom uz tost hleb od belog luka i svežu salatu po izboru (najbolje zelena salata).

Ovo jelo je najlepše ako se servira sveže, ali i ostaci se dobro drže u frižideru dva tri dana.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVOLJE KOD STARE DAME: Povredio se prvi štoper Juventusa