NAJMEKŠA JAGNJETINA NA SVETU: Sočni but, uživaćete u svakom zalogaju

Bojana Jovanović

09. 06. 2025. u 09:00

Kupite jagnjeći but sa kosskom i pozabavite se pripremom ovog jela - uživaćete i vi i vaši najmiliji.

НАЈМЕКША ЈАГЊЕТИНА НА СВЕТУ: Сочни бут, уживаћете у сваком залогају

Foto Shutterstock

Potrebno je:

- 1,6 kg jagnjećeg buta s koskom

- veza majčine dušice

- 2 grančice ruzmarina

- 2 čena belog luka

- 6 kašika maslinovog ulja

- so, biber

- 200 ml belog vina

- malo mešavine suvih biljnih začina

- kg krompira

Priprema: 

Uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni. Majčinu dušicu, jednu grančicu ruzmarina i beli luk sitno iseckajte. Pomešajte ih sa tri kašike maslinovog ulja, tako da dobijete aromatičnu pastu. Jagnjeći but dobro operite, pa premažite ovom mešavinom. Posolite i pobiberite po želji. U velikoj posudi koju možete da stavite u rernu, na preostalom ulju propržite meso sa svih strana, tako da dobije lepu, zlatnu koricu. Zatim ga prelijte sa 100 ml vina i stavite u rernu da se peče oko sat.

Dok se meso peče, oljuštite krompir. Ukoliko je sitan, ostavite ceo, ako je srednje veličine presecite ga na polovine, a ukoliko je krupan – na četvrtine. Kada prođe jedan sat pečenja, krompir rasporedite oko mesa. Posolite, pobiberite, dodajte preostalu grančicu ruzmarina i prelijte ostatkom vina, kao i sa malo vode ako je potrebno.

Vratite u rernu i nastavite da pečete još jedan sat, dok sve ne omekša i lepo ne porumeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UDRUŽILA SE BRAĆA! Zagrebački Bed blu bojsi došli u Tiranu na utakmicu Albanija - Srbija da pokažu koliko mrze Srbe (FOTO)