ČORBA OD SUŠENOG GRAŠKA SA POVRĆEM: Idealna topli obrok za prestojeće hladnije dane, greje i okrepljuje dušu
Ako ste u nedoumici koju čorbu da spremite ovo je naša preporuka.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 300 g suvog graška
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- 1 veza peršuna
- 1 lovorov list
- 1,5 litra vode ili povrtnog bujona
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ili suncokretovo ulje (oko 2 kašike)
Priprema:
Suvi grašak potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro ga isperite i stavite u šerpu.
Na ulju zagrejanom u šerpi, dodajte sitno seckani crni luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno seckani beli luk i pržite još kratko.
Dodajte seckane šargarepe i krompir (možete ih iseći na kockice ili kolutove, prema želji). Pržite još nekoliko minuta.
U šerpu dodajte potopljen grašak, lovorov list i prelijte sa 1,5 litra vode ili povrtnog bujona. Pustite da proključa.
Smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok grašak ne omekša. Povremeno promešajte i dodajte vode ako je potrebno.
Kada je grašak skuvan, izvadite lovorov list, dodajte so i biber po ukusu, kao i sitno seckani peršun.
Ako želite kremastiju čorbu, možete je blendirati štapnim mikserom dok ne postane glatka.
Poslužite čorbu toplu uz hleb. Možete je ukrasiti s malo maslinovog ulja ili dodatnim peršunom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NAJBOLjA KROMPIR ČORBA: Jednostavno se pravi, a ima božanstven ukus
23. 09. 2024. u 15:00

KREM ČORBA OD PRAZILUKA SA ĆUFTAMA: Ukus koji vas neće ostaviti ravnodušnim
11. 09. 2024. u 15:55

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)