NOVA REVOLUCIJA U FUDBALU: Od sada penali i u grupnoj fazi Mundijala?

Tanjug

30. 11. 2022. u 16:30

MEĐUNARODNA fudbalska federacija (FIFA) planira da uvede izvođenja penala u slučaju nerešenog rezultata na mečevima grupne faze Svetskog prvenstva 2026. godine, koje će biti održano u Meksiku, Kanadu i SAD.

НОВА РЕВОЛУЦИЈА У ФУДБАЛУ: Од сада пенали и у групној фази Мундијала?

FOTO: Tanjug/AP

Pobednik penal serije dobio bi bonus bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode pre početka svakog meča u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija, jer bi moglo da se dođe u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi, prenosi britanski "Atletik".

Na narednom Mundijalu prvi put će učestvovati 48 reprezentacija, koje će biti podeljene u 16 grupa sa po tri tima. Po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu.

Direktor za tehnički razvoj FIFA Marko van Basten zalaže se uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman reprezentacija u grupama.

- Penali bi zaista mogli da budu opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima - rekao je Van Basten za "Bild".

"Atletik" ističe da postoji i mogućnost da FIFA promeni sistem takmičenja na SP 2026. U tom slučaju 48 reprezentacija bi bilo podeljeno u 12 grupa sa po četiri selekcije.

Plasman u nokaut fazu izborile bi po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe. U 1/16 Mundijala bi se našlo i osam najbolje trećeplasiranih ekipa. FIFA razmatra da i u tom slučaju razmišlja o uvođenju penala u slučaju nerešenog rezultata.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)