CEO SVET ĆE PRATITI VUČIĆEV GOVOR: Šef naše države u udarnom terminu - uskoro obraćanje predsednika na GS UN

Novosti online

24. 09. 2024. u 15:13 >> 18:07

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država.

ЦЕО СВЕТ ЋЕ ПРАТИТИ ВУЧИЋЕВ ГОВОР: Шеф наше државе у ударном термину - ускоро обраћање председника на ГС УН

Foto: AP Photo/Jason DeCrow

Generalna debata počinje danas u devet sati po američkom, odnosno u 15 sati po srednjoevropskom vremenu, a predsednik Srbije govoriće iz Njujorka u nešto posle 20 časova.

Generalnu debatu otvara generalni sekretar UN Antonio Guteres, a potom se, po ustaljenom redosledu, prvi obraća predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsednik SAD Džozef Bajden, a treći predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Interesovanje za obraćanje na GS UN je veliko, i ceo svet će pratiti ko će šta od svetskih lidera, među kojima je i šef naše države, reći. Važno je i ko će u kom trenutku govoriti, a pozicija Srbije je veoma povoljna, jer će predsednik Vučić govoriti u trenutku kada je najveća pažnja.

Govoreći juče na konferenciji za medije, predsednik Srbije osvrnuo se na situaciju u svetu, te rekao da nam je mir preko potreban, te naglasio da će danas izkazati svoje mišljenje iako je ono drugačije.

- Ovo u Ukrajini ne ide u dobrom smeru. Svi pričaju o miru, ali tobož pravednom miru, tj. da "mi pobedimo one druge". I to ludilo nikako da se zaustavi i da neko nešto racionalno kaže, ali vidim da ima sve više lidera u svetu koji imaju dovoljno smelosti i žele da se ohrabre i da pokažu da je moguće da iskažu svoje mišljenje iako je drugačije od toga. I ja ću ga sutra iskazati.

Takođe, učesnicima će se obratiti i predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

TADA JOJ JE LUPIO ŠAMAR: Rada Živković i Bata Živojinović su bili kumovi, ali su se zbog jedne situacije žustro posvađali