uživoRAT U UKRAJINI: Vijori se ruska zastava u Selidovu; Odbijen upad u Kursku oblast; Novi uspeh ruske vojske, zauzet Aleksandropolj (VIDEO/MAPA)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

26. 10. 2024. u 07:15 >> 17:50

RAT u Ukrajini ušao je u 976. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вијори се руска застава у Селидову; Одбијен упад у Курску област; Нови успех руске војске, заузет Александропољ (ВИДЕО/МАПА)

Foto MO Rusije

Rusi upali u Bogojavljenku kod Ugljedara (VIDEO/MAPA)

Ruska vojska se probila u Bogojavljenjku i u kleštima zauzima selo iza Ugljedara.

U pravcu južnog Donjecka severoistočno od Ugljedara, ruske trupe su upale u važno selo Bogojavlenka, upali su u selo i zaobišli ga sa zapada, preteći da će ga opkoliti.

Ukrajinski vojni analitičari su ranije pisali:

-Kod Bogojavlenke, ruske trupe su napredovale duž šumskih pojaseva u području širine do 3,6 km do dubine do 2 km i stigle do periferije naselja, aktivne borbe se nastavljaju.

Pokrovski pravac: Vijori se zastava pobede u Selidovu i uspesi u susednim oblastima (MAPA)


U pravcu Pokrovskog, ruske trupe nadovezuju se na uspehe proteklih dana, napredujući u nekoliko sektora odjednom.

Prema preliminarnim informacijama, severno od Grodovke, nekoliko šumskih pojaseva i uporišta južno od razlivanja reke Kazenog Toreca, kao i odlagališta u oblasti Novogrodovke zapadno od Krasnog Jara, došli su pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.

Ilustracija telegram rybar

Ove položaje su ruske trupe već zauzele ranije, ali su izgubljene nakon kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Sada su Oružane snage RF ponovo zauzele ove linije. Pored toga, jugozapadno od Nikolajevke, malo uporište u blizini šumskih pojaseva došlo je pod kontrolu ruskih trupa.

U međuvremenu, u Selidovu se nastavljaju teške borbe. Na internetu se pojavljuje veliki broj izuzetno optimističnih vesti o značajnim uspesima ruskih trupa, iako još uvek nije sve potvrđeno od strane objektivnog posmatračkog osoblja.

Konkretno, ruski jurišnici postavili su zastavu na deponiji severoistočno od grada. A iz samog centra Selidova pre oko nedelju dana počeli su da se pojavljuju snimci sa zastavama.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

U isto vreme, još uvek nije moguće uspostaviti izuzetno preciznu kontrolnu zonu u gradu zbog promene borbene situacije i nedostatka objektivnih dokaza. Ipak, situacija ukrajinskih formacija u Selidovu se sve više pogoršava.

 

Ruski dronovi pogodili tehniku VSU

Ruska vojska izvela je napade na položaje ukrajinske vojne tehnike i onesposobila je ukrajinska oklopna vozila uz pomoć FPV dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Napad su izvele jedinice ruske vojne grupe „Sever“.

 

 

Odbijen upad u Kursku oblast

Ruska vojska sprečila je pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju preko ruske granice kod naselja Novi put u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane:

  • Ruske snage oslobodile su mesto Aleksandropolj u DNR;
  • Grupa "Sever" nanela je poraz ukrajinskoj vojsci u Harkovskoj oblasti a protivnok je izgubio do 40 vojnika;
  • Grupa "Jug" odbila je kontranapad ukrajinskih snaga u čijim redovima je poginulo ili ranjeno više od 740 vojnika;
  • Grupa "Zapad" je poboljšala taktički položaj, odbijen je kontranapad Oružanih snaga Ukrajine koje su izgubile više od 510 vojnika a uništena su im i četiri skladišta oružja;
  • Grupa "Dnjepar" je nanela poraz ukrajinskoj vojsci u Zaporoškoj oblasti, a protivnik je ostao bez 80 vojnika, kao i bez skladišta s municijom;
  • Grupa "Centar" je nastavila prodor u dubinu odbrane protivnika, odbijeno je šest protivnapada, u ukrajinskim redovima iz stroja je izbačeno do 545 vojnika;
  • Grupa "Istok" poboljšala je svoje položaje na isturenom delovima fronta, a ukrajinska vojska je izgubila do 120 vojnika;
  • Ruska vojska izvela je napade na infrastrukturu vojnih aerodroma ukrajinskih snaga i lokacijama gde su čuvani dronovi.

Pao Aleksandropolj 

Ruska vojska oslobodila je Aleksandropolj u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Raketni napad na Dnjepar: Troje mrtvih, 19 povređenih

U ruskom raketnom napadu na Dnjepar poginula su tri civila, a broj povređenih porastao je na 19, saopštila je Državna služba za vanredne situacije, prenosi Ukrinform.

- Usled raketnih udara delimično je uništena dvospratna stambena zgrada. Oštećene su i višestambene zgrade i jedan od medicinskih objekata. Spasioci su iz ruševina dvospratnice izvukli izvukli povređene, među kojima je troje poginulo - navodi se u saopštenju.

(Ukrinform)

Ruske rakete, Foto AP

 

Zajmovi G7 za Ukrajinu u iznosu od 46 milijardi evra biće dostupni od 1. decembra

Grupa sedam najbogatijih zemalja, G7, saopštila je da bi bilateralni zajmovi za pomoć Ukrajini u iznosu od 46 milijardi evra (50 milijardi dolara), koji bi bili finansirani iz profita od investiranja zamrznute ruske imovine, trebalo da budu dostupni za isplate počevši od 1. decembra ove godine do kraja 2027. godine.

Ministri finansija G7 i guverneri centralnih banaka naveli su u saopštenju izdatom nakon sastanka u Vašingtonu da bi svi bilateralni zajmovi trebalo da stupe na snagu najkasnije do 30. juna 2025. godine, preneo je Rojters.

"G7 ostaje nepokolebljiv u svojoj solidarnosti da podrži ukrajinsku borbu za slobodu, oporavak i rekonstrukciju", navodi se u saopštenju.

SAD su u sredu objavile da će obezbediti Ukrajini kredit od 20 milijardi dolara do kraja godine, 20 milijardi dolara obezbediće EU, a preostalih deset milijardi dolara podeljeno je između Kanade, Velike Britanije i Japana.

Lideri G7 dogovorili su se na godišnjem samitu u južnoj Italiji u junu da obezbede kredite koji će biti pokriveni naplaćenim kamatama od investiranja zamrznutih ruskih sredstava.

Sredstva ruske centralne banke u iznosu od oko 260 milijardi evra (280,62 milijarde dolara) zamrznuta su u okviru sankcija koje su zemlje G7 uvele Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. godine.

(Reuters)

 

Deset bespilotnih letelica sa fiksnim krilima oboreno je iznad Kurske oblasti

Proteklog dana protivvazdušna odbrana je oborila 31 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad ruskih regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema podacima ministarstva, dve bespilotne letelice su oborene iznad Belgorodske oblasti, deset iznad Kurske oblasti, devet iznad Orolske oblasti i tri iznad Brjanske oblasti.

Pored toga, tri ukrajinska drona su uništena iznad Azovskog mora, još tri iznad Belgorodske oblasti i jedna iznad Brjanske oblasti.

Mali balon oboren je iznad Rostovske oblasti, prenela je agencija TASS.

Eksplozije u Harkovu

 

U Harkovu u Ukrajini začule su se eksplozije tokom vazdušnog napada, javila je ukrajinska publikacija Zerkalo nedeli na svom Telegram kanalu.

- arkov, lokalne javne stranice izveštavaju o eksplozijama - navodi se u publikaciji.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, upozorenje o vazdušnom napadu u oblasti Harkov začulo se od 4.55 po moskovskom vremenu, prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠPANCI SU NAJAVILI EL KLASIKO: Bodibilderi, frulaši i neuništivi Luka Modrić