uživoRAT U UKRAJINI: Ruska vojska oslobodila još jedno mesto u DNR; Zemlje G7 nastavljaju sa zamrzavanjem ruske imovine

Novosti online

22. 10. 2024. u 08:21 >> 12:18

RAT u Ukrajini ušao je u 972. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска ослободила још једно место у ДНР; Земље Г7 настављају са замрзавањем руске имовине

Foto: Depositphotos

Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane:

  • Grupa snaga ''Jug'' je u poslednja 24 sata odbila dva kontranapada ukrajinske vojske a protivnik je izgubio 900 vojnika
  • PVO je oborila četiri projektila ''hajmars'' i 77 dronova
  • Grupa ''Istok'' je poboljšala taktički položaj, dok su ukrajinske snage izgubile do 110 vojnika
  • Ukrajinske snage su za poslednja 24 sata u zoni odgovornosti grupe ''Zapad'' izgubile 470 vojnika i tri skladišta s municijom
  • Grupa ''Centar'' je u istom periodu nanela poraz pripadnicima četiri ukrajinske brigade, odbila devet kontranapada, protivnik je izgubio do 430 vojnika
  • Ruska vojska je nanela poraz ukrajinskim jedinicama i tehnici u 142 rejona
  • Oružane snage Ukrajine su izgubile do 80 vojnika u zoni delovanja grupe ''Sever''
  • Ukrajinske snage su izgubile 50 vojnika i radar u zoni delovanja grupe ''Dnjepar''
  • U DNR je oslobođeno još jedno mesto – Novosadovo.

Zemlje G7 nastavljaju sa zamrzavanjem ruske imovine

Zemlje G7 planiraju da nastave sa zamrzavanjem ruske imovine nakon završetka sukoba u Ukrajini, piše japanski list Niki.

Prema izvorima lista, G7 planira da zadrži zamrzavanje ruske imovine čak i nakon faktičkog okončanja sukoba u Ukrajini, dok ruska strana ''ne plati štetu nanetu Ukrajini''.

Predviđeno je da se odgovarajuća formulacija uključi u zajedničku izjavu lidera G7 o ovoj temi, koja bi mogla biti usvojena već ovog meseca. Izjava će sadržati i garanciju da će Ukrajina dobiti kredit od 50 milijardi dolara od ruskih zamrznutih sredstava.
 

Komandant ukrajinskog bataljona napustio svoju jedinicu

Komandant ukrajinskog bataljona napustio je svoju jedinicu kod Krasnoarmejska na donjeckom pravcu i pobegao sa bojnog polja u pozadinu Šahtjorska, ispričao je za Sputnjik 49-godišnji zarobljeni vojnik 58. brigade Oružanih snaga Ukrajine Vladimir Soblovoj.

- Ne verujem im. Ne verujem Zelenskom, ne verujem ni svom komandantu bataljona, i ne verujem uopšte nikome. Zato što nas je komandant bataljona poslao na klanje... Mi smo tamo stigli... Počeo je juriš i oni su svi pobegli odatle. Verovatno su pobegli u Šahtjorsk... Tog dana nisu ništa govorili preko radij). Samo smo mogli da čujemo da je napad počeo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, komandant bataljona je nagovorio vojnike da odu na liniju fronta, obećavajući da će za šest dana biti zamenjeni, ali nisu zamenjeni ni posle dvadeset dana.

Više o tome OVDE

Ukrajinska vojska dronovima napada Energodar

Ukrajinska vojska dronovima napada Energodar. Prema preliminarnim informacijama, poginula je jedna osoba, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

-Kijevski teroristi pomoću bespilotnih letelica napadaju infrastrukturu grada Energodara i teritoriju u blizini Zaporoške nuklearne elektrane. U gradu nema struje. Preliminarno, jedan poginuli. Molim stanovnike Energodara da ostanu mirni, odu u skloništa i ne izlaze dok se situacija potpuno ne stabilizuje. Radi PVO - napisao je Balicki na svom Telegramu.

Kako je saopštila direktor za komunikacije nuklearke Evgenija Jašina, u napadu na Energodar zapalila se cisterna sa gorivom.

Tokom noći uništene 42 ruske bespilotne letelice

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je 42 od 60 dronova koje je lansirala Rusija tokom noćnog udara, saopštile su kijevske vazduhoplovne snage.

Dronovi su oboreni iznad delova centralne, južne i istočne Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Tri osobe poginule u ruskom udaru na stambeno naselje

Igor Kalčenko, načelnik istočne ukrajinske oblasti Sumi Igor Kalčenko objavio je na Telegramu da je u ruskom napadu na stambeno naselje bespilotnom letelicom poginula tri civila, uključujući jedno dete.

Zelenski i američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarali su o mogućnostima protivvazdušne odbrane

Predsednik Vladimir Zelenski i američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarali su o mogućnostima protivvazdušne odbrane Ukrajine, pripremama za zimski period i proširenju upotrebe dalekometnog naoružanja protiv ruskih vojnih objekata.

Ostin je najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 400 miliona dolara. Zelenski je potvrdio da će SAD sa 800 miliona dolara finansirati proizvodnju ukrajinskih dronova.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov kaže da izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o spremnosti Vašingtona za pregovore sa Rusijom o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova predstavljaju "obmanu".

Zabrana izvoza ruskih energenata postaće osnova 15. paketa sankcija zemalja Evropske unije protiv Ruske Federacije, saznaje Politiko.

Međutim, usvajanje novih antiruskih ekonomskih mera u EU ne podržavaju predstavnici Mađarske, što znatno komplikuje situaciju, navodi Politiko.

Oružane snage Rusije preuzele pod vatrenu kontrolu deonicu puta Senjkovo-Krugljakovka

Oružane snage Rusije preuzele su pod vatrenu kontrolu deonicu puta Senjkovo-Krugljakovka, na kojoj se nalazi prelaz preko Oskolskog akumulacionog jezera, čime su ukrajinske snage lišene najkraće rute snabdevanja na kupjanskom pravcu, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko za Sputnjik.
Ukrajinska grupa je, suštinski, presečena na dva dela, dodao je on.
Maročko je naveo i da je ruska vojska probila odbranu Oružanih snaga Ukrajine u dve oblasti u blizini sela Steljmahovka u LNR.

Napad na skladište municije za bespilotne letelice

U predgrađu grada Sumi u oblasti aerodroma Mihajlovka izveden je napad na skladište municije za bespilotne letelice, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog pokreta Sergej Lebedev.
On je dodao da je napadom na Sumsku oblast sprečena rotacija ukrajinskih snaga u Kursku oblast.
Napad je, takođe, izveden na bivše hemijsko skladište u Sumskoj oblasti, koje ukrajinske snage koriste kao skladište oružja.

Ruski PVO sistemi uništili tokom protekle noći 11 bespilotnih letelica

Ruski Mi-28NM izveo napad na živu silu i uporište

Ruski helikopter Mi-28NM izveo je napad na živu silu i uporište ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, ciljevi su uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dve destilerije u Tulskoj oblasti oštećene u napadu ukrajinskih bespilotnih letelica

Dve destilerije u Tulskoj oblasti oštećene su u napadu ukrajinskih bespilotnih letelica, u napadu nije bilo žrtava, izjavio je gubernator oblasti Dmitrij Miljajev.

Velika Britanija će Ukrajini dati 2,26 milijardi funti u okviru kredita G7

Velika Britanija će Ukrajini dati 2,26 milijardi funti sterlinga u okviru kredita G7 uz otplatu prihoda od zamrznutih sredstava Rusije, navodi se u saopštenju na sajtu britanske vlade.
Kako se navodi, ovaj novac je doprinos Londona kreditu G7.
Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu deviznih rezervi Rusije, koje iznose približno 300 milijardi evra. Više od 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Juroklira – jednog od najvećih svetskih finansijskih sistema.

U Sumskoj oblasti odjeknulo nekoliko eksplozija

Tokom noći u Sumskoj oblasti odjeknulo je nekoliko eksplozija, javili su ukrajinski mediji.
Eksplozije su se takođe čule u Poltavskoj oblasti.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu